Fraaie UT-prestaties op Pytische Spelen

| Redactie

Met twee eerste prijzen en zeven finale-plaatsen heeft Enschede goed gepresteerd op de Pythische Spelen in Amsterdam afgelopen weekend. Met theatersport (De Kandidaten) lieten de Enschedese studenten de tegenstanders ver achter zich. En met klassieke muziek wist Leopatra zich dit keer van derde (twee jaar geleden) naar de eerste plaats op te trekken. Vooral bij theatersport was het overwicht van E

Met twee eerste prijzen en zeven finale-plaatsen heeft Enschede goed gepresteerd op de Pythische Spelen in Amsterdam afgelopen weekend. Met theatersport (De Kandidaten) lieten de Enschedese studenten de tegenstanders ver achter zich. En met klassieke muziek wist Leopatra zich dit keer van derde (twee jaar geleden) naar de eerste plaats op te trekken.

Vooral bij theatersport was het overwicht van Enschede groot. In de halve finale stonden alleen nog teams uit Enschede, tweemaal Pro Deo en tweemaal De Kandidaten. Het vijfde Pro Deo team was door een ongelukkige loting al in de eerste ronde uitgeschakeld door De Kandidaten. In de finale lieten De Kandidaten zien Pro Deo duidelijk de baas te zijn.

Finale

In de categorie Pop (solo/duo) behaalden twee groepen de finale. Ten eerste was er het programma 'Over eenzaamheid en liefdesdrama's' van Sebo Boerma en Bas Vellekoop. Zoals de titel al zegt, bestond hun programma voornamelijk uit 'tragische' liefdesliedjes, die Sebo onder de gitaarbegeleiding van Bas uiterst gevoelig wist neer te zetten. De andere finalisten waren Winfred Voordendag en Ingmar Huisman. Zij zongen Ierse volksliedjes. Ook hierbij was het de bedoeling, dat de liedjes gevoelig zouden zijn. Maar door een onbekende reden moest het publiek en de jury lachen. Vooral toen Ingmar een Iers liedje in het Zweeds ging zingen (een meezinger) lag iedereen in de zaal dubbel. Verrassend genoeg stonden ze echter wel in de finale.

Andere finalist was het toneelstuk 'Gyges en Kandaules' door Nest. Dit kwam onder andere doordat in hun poule de tegenstand slecht was. Het andere toneelstuk van Nest had meer tegenstand en haalde daardoor de finale niet. Maar beiden stukken waren ongeveer even goed en even goed gespeeld.

Eerste prijs

Een eerste prijs waard was het straattheater van AZDAK. Zij speelden 'Een kring van krijt', een toneelstuk, waarbij gebruik gemaakt werd van maskers en technieken uit de Commedia dell' Arte. De jury vond dit echter een toneelstuk, dat op straat gespeeld werd. Zij wilden een specifieke straat-act. Dat terwijl de Commedia in Venetië de straat-act bij uitstek is. Winnaar in deze categorie werden de Lunatics, een groep uit Kampen, die aan elf categorieën meedeed, en uiteindelijk drie prijzen won. Hun act was meer in overeenstemming met de verwachtingen van de jury, veel vuur, veel spektakel, en inderdaad ook goed.

Van de zes cabaret-acts uit Enschede is helaas niemand in de finale gekomen. De concurrentie hier was dan ook groot. Maar liefst vijfentwintig groepjes en/of solisten deden hier aan mee.

Wie ook een keer mee wil doen, zal nog twee jaar moeten wachten. Dan zullen de spelen georganiseerd worden in Leiden. Zal Enschede dan weer zo sterk vertegenwoordigd zijn ?

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.