UT weer met grote club naar Pythische spelen

| Redactie

Dit lange hemelvaartweekend heeft de organisatie van de Pythische Spelen uitgekozen voor het grootste culturele studentenfestival van Nederland en Vlaanderen. Van donderdag tot en met zaterdag zullen studenten uit heel Nederland in Amsterdam hun kunsten tonen op het gebied van letteren, theater, beeldende kunst en muziek, in de hoop huiswaarts te keren met een positief jury-rapport. Of eventueel zelfs met de eerste prijs.

Net als bij de vorige Spelen in Tilburg (1993) en twee jaar daarvoor in Enschede (1991) is de UT ook dit jaar met meer dan 70 van de 700 deelnemers (relatief) goed vertegenwoordigd. Vooral de categorieën theater en muziek zijn volgens de inschrijvingen erg populair aan de UT. Letteren en Beeldende Kunst komen er met slechts enkele inschrijvingen bekaaid af. De Twentse deelnemers willen blijkbaar liever optreden voor publiek dan thuis, stilletjes aan een verhaal of andere creatie werken.

In de categorie theater zijn er ten eerste twee toneelstukken door Nest, die eerder dit jaar al te zien waren in de Vrijhof: 'Twee' en 'Gyges en Kandaules'. Daarnaast zal een aantal Nest-leden onder de naam AZDAK meedoen met de categorie straattheater. Zij zullen de korte voorstelling 'Een kring van krijt' spelen, waarin gebruik wordt gemaakt van technieken uit de Comedia dell' Arte (binnenkort ook weer te zien in Enschede).

In de categorie theater valt ook Cabaret. Hierin doet Contramime mee met vier acts, waarvan men van drie een voorproefje kon zien op 16 mei jongstleden tijdens het succesvolle Open Podium van Apollo in de Vrijhof. Frank de Vries won toen de jury-prijs. Zou de jury in Amsterdam net zo gecharmeerd zijn van zijn enthousiasme ? Of kijken ze misschien liever naar bijvoorbeeld de oud Contramime-leden 'Sebo & Huib' of 'Martijn & Wendy' ?

Om het rijtje compleet te maken: in de categorie Theater zijn ook nog vijf theatersport-teams uit Enschede van de partij. Pro Deo doet mee met drie teams, De Kandidaten (vorig jaar de gevorderden van Pro Deo) met twee. Eén van de teams zal in exact dezelfde samenstelling spelen als het team, dat twee jaar geleden de Pythische Spelen won onder de naam Pro Deo (toen nog geen vereniging). Het aantal deelnemers uit Enschede in de categorie theatersport is verhoudingsgewijs zo groot, dat men in Amsterdam concludeerde, dat deze tak van theater erg populair is onder bèta-studenten.

Muziek is eveneens onderverdeeld in een groot aantal categorieën. Bij de bands zullen uit Enschede onder andere Fonz the Fruitcake, Frogland en Fat Abdul and his funky Camels meedoen. Verder spelen Edo van der Velde en 'Over eenzaamheid en liefdesdrama's' (Sebo Boerma en Bas Vellekoop) in de categorie Solo/duo. In de categorie klassiek doet Leopatra mee, die twee jaar geleden een derde prijs won in wat toen nog Klassiek solo heette. Als je het programma doorneemt valt op, dat een groot aantal deelnemers uit Enschede zich voor twee en zelfs voor drie categorieën heeft ingeschreven.

Natuurlijk is winnen niet het belangrijkste bij de Pythische Spelen. Maar Enschede heeft in het verleden laten zien, dat men op sommige gebieden een heel hoog niveau heeft. Stubiba (dit jaar niet aanwezig) heeft twee keer achter elkaar deze Spelen in hun categorie gewonnen. En bij theatersport haalde Enschede de vorige keer zowel de eerste als de derde plaats. De kans, dat er ook dit keer een aantal prijzen naar Enschede gaan is gezien het aantal en de kwaliteit van de groepen, bands en spelers, niet gering. Maar ook hier geldt: onderschat nooit je tegenstander. In de rest van Nederland wordt gegarandeerd op hoog niveau cultuur bedreven.

De Pythische Spelen is al tien jaar voor zowel de deelnemers voor bezoekers een festijn. Dus, wie even tijd heeft of per ongeluk toch in die buurt is, zou vrijdag en zaterdag zeker moeten gaan kijken in de Amsterdamse binnenstad.Enkele locaties: Akhnaton, Crea, Universiteitstheater, Captain Fiddle, , Oudemanspoort, en het auditorium van de Theaterschool (alwaar de finale theatersport plaatsvindt). Het zal er gegarandeerd net als in Tilburg twee jaar geleden gezellig en druk zijn. Meer info: 020-5251914

UT-band Stubiba won in 1991 de eerste prijs op de Pythische Spelen.
UT-band Stubiba won in 1991 de eerste prijs op de Pythische Spelen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.