Ernstige problemen verwacht bij prestatiebeurs

| Redactie

De Informatie Beheer Groep (IBG) verwacht ernstige problemen bij de 'geforceerde invoering' van de prestatiebeurs, in september van dit jaar. Volgens minister Ritzen is de invoering 'alles afwegend acceptabel'. De Tweede Kamer volgde hem daar begin deze week in, voorafgaand aan een debat over de kwestie.

De IBG verwacht met name problemen met de aanpassing van de computers die de studiefinanciering aan de studenten berekenen. Deze aanpassing is pas in juli klaar. Een 'bijzonder kritieke' situatie, schrijft de IBG. Daardoor zullen studenten een beurs ontvangen in plaats van een voorwaardelijke lening. 'Een onjuiste toekenning', vindt de IBG. Later moet die worden teruggedraaid. 'Dit kan het indienen van aanzienlijke aantallen bezwaarschriften tot gevolg hebben', waarschuwt de IBG in de zogenaamde uitvoeringstoets, een onderzoek naar de uitvoerbaarheid van nieuwe regels voor studiefinanciering. Minister Ritzen maakte deze vertrouwelijke toets dinsdag openbaar. CDA-kamerlid Lansink had daar vorige week sterk op aangedrongen.

In de toets doet de IBG zeer somber over de snelle invoering van de prestatiebeurs. Uiteindelijk acht de IBG die wel mogelijk, maar dan wel met de aantekening dat de nodige fouten gemaakt zullen worden door de grote druk om alles op tijd klaar te hebben. Dat zal volgens de IBG leiden tot meer klachten van studenten, juridische procedures en problemen voor de medewerkers van de Steunpunten studiefinanciering. Verwacht wordt dat studenten de deuren daar zullen platlopen, en dat de telefonische bereikbaarheid 'onder een aanvaardbaar minimum' komt te liggen. 'Adequate voorlichting is niet mogelijk', aldus de IBG.

Minister Ritzen meent echter dat de problemen kunnen worden opgevangen. Hij stelt in elk geval twintig extra voorlichters aan bij de Steunpunten. Ook wordt de eerste lichting prestatie-studenten bij voorbaat gewaarschuwd dat hun `beurs' eigenlijk een `lening' is. Ritzen verwees vorige week reeds naar een rapport van onderzoeksbureau Berenschot, dat de toets van de IBG nog eens heeft beoordeeld. Berenschot concludeert dat de IBG, om tactische redenen, heeft overdreven. De computers kunnen volgens Berenschot op tijd worden aangepast. Wel is het 'zeer wenselijk' dat de komende tijd de studiefinanciering niet weer wordt veranderd.

De Tweede Kamer heeft deze week minister Ritzen aan de tand gevoeld over de uitvoeringstoets. Dinsdag zei M. de Vries (VVD) tegen het HOP dat de Tweede Kamer in een prisoner's dilemma verkeerde. Zij achtte uitstel van invoering niet mogelijk, omdat dat 'elders grote problemen veroorzaakt.' De computers worden namelijk tegelijkertijd aangepast voor de uitvoering van de vorige bezuinigingsronde op de studiefinanciering (in het kader van `Student op eigen benen", Stoeb). De Vries: 'We zitten vast aan Stoeb. We kunnen geen kant op.' R. van der Ploeg (PvdA) noemde het onvermijdelijk dat zich bij de invoering problemen voordoen. Dat zal de IBG tijdelijk 'wat extra werk' bezorgen, 'maar op den duur is deze wet goed uitvoerbaar.' Volgens J. Jorritsma (D66) zijn de voorspelde problemen 'niet zo dramatisch dat de prestatiebeurs later moet worden ingevoerd.' Mooi is het allemaal niet, aldus Jorritsma, maar het kan. 'Het kan goed gaan, maar ook fout lopen', was de conclusie van CDA-kamerlid A. Lansink. 'Er wordt enig risico genomen met de invoering in september aanstaande. De IBG moet alles op alles zetten om het voor elkaar te krijgen. Daar is een enorme politieke druk op uitgeoefend.' Bij de sluiting van dit blad was de verwachting dat de Kamer zou instemmen met de invoering van de prestatiebeurs in september aanstaande. Het is echter nog de vraag of de Eerste Kamer dat ook zal doen. Gebeurt dit na 1 juli (1995), dan moet de prestatiebeurs alsnog een jaar worden uitgesteld.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.