Fors verlies KPS

| Redactie

De KPS-fractie is haar meerderheid in de universiteitsraad kwijt. Bij de verkiezingen verloren de progressieven drie zetels aan de Democraten Drienerlo. Daarmee komt een einde aan het overwicht dat de KPS jarenlang in het hoogste universitaire orgaan had. De nieuwe raad treedt volgend studiejaar in functie en bestaat dan, naast de drie buitenleden, uit 11 KPS'ers en 14 democraten. De huidige samenstelling is juist het tegenovergestelde, 14-11.

Kiezers gunnen DD riante meerderheid in u-raad

'De KPS had nauwelijks techneuten op haar lijst', verklaart DD-lid Nico van Eck de winst van zijn partij. Volgens de huidige voorzitter van de raad komt hiermee de weerstand tegen het beleid van het College van Bestuur tot uiting. 'Het beleid van het CvB wordt- voor zover het UT-volk dat kan zien- afgewezen. Vooral de technische faculteiten hebben er de dampen in. Derhalve hebben ze DD als vehikel gebruikt om hun weerzin tot uitdrukking te brengen.'

De KPS raakte in alle drie de geledingen (studenten, wetenschappelijk personeel en ondersteunend- en beheerspersoneel) een zetel kwijt. De fractie krijgt nu vier studenten, vier wetenschappelijke- en drie ondersteunende personeelsleden in de raad. Voor de DD belanden vier studenten, vijf wetenschappers en evenveel OPB'ers in het pluche.

Van de in totaal bijna tienduizend kiesgerechtigde UT'ers bracht ongeveer 38 procent een stem uit, anderhalf procent minder dan bij de verkiezing van de studentleden vorig jaar. Traditioneel blijkt vooral het wetenschappelijk personeel het meest geïnteresseerd in de universitaire politiek: meer dan de helft vulde het stembiljet in. Bij de studenten was de opkomst het laagst: iets meer dan 34 procent.

Vorig jaar, bij de verkiezingen van studentleden in de raad, waren de progressieven nog aan de winnende hand. De democraten raakten toen een zetel kwijt aan de KPS. In 1993 boekte de KPS een nipte overwinning op de DD: dertien zetels tegen twaalf. De verkiezingen voor een volledige raad worden iedere twee jaar gehouden, die voor de geleding studenten ieder jaar.

DD-lid dr. Imre Rácz is, hoe kan het ook anders, tevreden met de uitslag maar tekent er meteen bij aan dat zijn fractie ook in de toekomst zal blijven luisteren naar de progressieven. 'Een dictatuur van de meerderheid zal er niet komen, we zullen zeker rekening houden met de stem van de minderheid. Met die houding gaan we de nieuwe periode in.' Volgens Rácz zijn de democraten als grootste partij ook wat verplicht aan de kiezers: 'We zullen nog meer ons best moeten doen.'

Zo biedt de meerderheidspositie van de DD volgens het raadslid de mogelijkheid om nog sterker dan voorheen de positie van de technische faculteiten binnen de UT te verstevigen. Wat betreft het belangrijkste punt dat dit jaar op de agenda van de nieuwe u-raad komt, de bezuinigingen, denkt Rácz niet dat de raad van houding veranderd door de verkiezingsuitslag. 'KPS en DD zijn de laatste vier jaar aardig naar elkaar toegegroeid. De sfeer zal ook niet echt veranderen, al staat voor ons zakelijkheid voorop.'

Grote teleurstelling bij Geert Meijer, jarenlang een bekend gezicht van de KPS-fractie. Als vierde geplaatst op de lijst valt hij door het verlies van de progressieven net buiten de boot. 'We hadden dit zeker niet verwacht. Maar je moet tegen je verlies kunnen. We zitten nu, met een minderheid en veel nieuwe gezichten, in een underdog positie. Dat hoort er ook bij. Wat me echter meer zorgen baart is het feit dat met name de faculteiten WB en CT veel mensen in de nieuwe raad krijgen. Er kan een machtsblok ontstaan, plus een overmaat aan belangenbehartiging. Dat vind ik een gevaarlijke ontwikkeling.' Meijer verwacht niet dat zijn fractie de nieuwe raadsvoorzitter gaat leveren. 'Nico van Eck zal nog wel even doorgaan, denk ik'.

Voor Meijer in de plaats komt oud UT-nieuws verslaggever en sinds 1 januaricoördinator van de wetenschapswinkel, Dirk Schlüter. De nieuwe raad telt overigens veel nieuwe gezichten. Voor de KPS in de raad zijn naast Schlüter nieuw de studentleden Merei Wagenaar, Jeroen Voogt en Emiel van der Herberg en de WP'ers Jan van Ommen, Anne van der Veen en Rowan van der Zee. Karin Jakschtow, voorzitter van studentenvakbond SRD, haalde niet genoeg voorkeursstemmen om vanuit een zevende plaats op de KPS-lijst in de raad te komen.

Ook bij de democraten wisselen vooral studenten de wacht. Vincent Rump, Marjorie Hattink en Georges Beukerink zijn alledrie nieuwkomers. Van het wetenschappelijk personeel neemt alleen Cock Blom voor de eerste keer plaats in de DD-bankjes. Ray Klumpert en John Posthuma mogen als nieuwe OPB-leden de democraten vertegenwoordigen.

Met name de technische faculteiten leveren, zoals al opgemerkt, veel raadsleden. Chemische Technologie is met vijf afgevaardigden koploper, op de voet gevolgd door Werktuigbouwkunde (vier) en Electrotechniek (drie). Toegepaste Onderwijskunde en Wijsbegeerte en Maatschappijwetenschappen leveren geen raadsleden.

De nieuwe universiteitsraad, die aantreedt na de zomervakantie, heeft de volgende samenstelling. Democraten Drienerlo: drs. Karel de Jonge, ir. Marinus Valk, dr. ir. Imre Rácz, dr. Nico van Eck, dr. ir. Cock Blom (wetenschappelijk personeel). Vincent Rump, Gabry van Bergen, Marjorie Hattink, Georges Beukerink (studenten). Ing. Hans Weber, Jacqueline Weppelman, ing. Jan Bossink, ing. Ray Klumpert en ing. John Posthuma (ondersteunend- en beheerspersoneel). Kiesvereniging Progressieve Samenwerking: Ineke ten Dam, Jan van Ommen, Anne van der Veen, Rowan van der Zee (wetenschappelijk personeel). Merei Wagenaar, Heino van Houwelingen, Jeroen Voogt, Emiel van der Herberg (studenten). Kees Eijkel, Gon Radstake, Dick Schlüter (ondersteunend- en beheerspersoneel). De vertegenwoordiging van de buitenleden blijft naar verwachting dezelfde.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.