Het MESA Test Centrum (MTC) is het onderdeel van MESA waar testfaciliteiten voor IC's (chips) zijn geconcentreerd. Het MTC, waar drie mensen werkzaam zijn, beschikt over een eigen semi-cleanroom in het EL/TN-gebouw met geavanceerde apparatuur en software (waaronder een electron-beam prober system) voor het verificeren, karakteriseren en op betrouwbaarheid testen van analoge, digitale en gemengd analoog/digitale chips.
De nieuwe zakenpartner MASER Engineering houdt zich bezig met de technische ondersteuning van micro-elektronica-bedrijven. MASER heeft zich gespecialiseerd in materiaalanalyse, het controleren van halfgeleider-produktieprocessen en betrouwbaarheidstests. Het bedrijf heeft zich indertijd in Enschede gevestigd mede vanwege de nabijheid van de UT en MESA.
De samenwerking van MTC en MASER betreft het meten, testen en repareren van IC-prototypen, vertelt MTC-hoofd dr.ir. H. Kerkhoff (vakgroep IC-technologie en Electronica, EL). Voor produktietests van chips zijn al de nodige test-houses actief. MTC en MASER richten zich verder op gewone IC's: voor sensoren, actuatoren en andere microsystemen waarvoor niet-elektrische stimuli nodig zijn, zijn testmogelijkheden nog niet beschikbaar.
Het MTC heeft onlangs wel een gloednieuw, 1,2 miljoen gulden kostend testsysteem in gebruik genomen voor mixed signal testing van gemengd analoog/digitale IC's (zoals A/D-converters voor consumentenelektronica). De binnen een Esprit-project ontwikkelde machine is het eerste operationele systeem in zijn soort. Voordeel is de grote flexibiliteit, zegt Kerkhoff. Zo kunnen naar behoefte extra modules worden toegevoegd. 'Vroeger was je aangewezen op 'dinosaurs', enorme machines van zo'n drie miljoen dollar per stuk waarvan je nooit alle mogelijkheden benutte', aldus Kerkhoff.
Bij de samenwerking tussen MTC en MASER zal MASER alle commerciële zaken, zoals acquisitie en afhandeling van offertes, voor zijn rekening nemen. Kerkhoff: 'De commerciële rompslomp hebben we uitbesteed. We zijn als universitaire medewerkers niet zo commercieel ingesteld. Wijzelf zouden de faciliteiten minder makkelijk aan de man kunnen brengen.' MASER-medewerkers gaan ook het testwerk doen. 'Wij bieden de faciliteiten waarmee mensen aan de slag kunnen en zijn er verder alleen voor ondersteuning.'
Het MTC gaat wel zelf cursussen voor het bedrijfsleven verzorgen. Medio mei start een driedaagse cursus over 'Electronische systemen. Testbaar ontwerpen en testen'. Deze cyclus wordt samen met het Centre for Advanced Education (CAE) georganiseerd, en is bedoeld voor test-engineers, ontwerpers, kwaliteitscontroleurs en docenten elektronische systeembouw.
Kerkhoff verwacht via de samenwerking met MASER de nodige derde geldstroom-inkomsten binnen te halen. De voordelen daarvan zijn evident: 'Aanschaf en exploitatie van geavanceerde testapparatuur zijn voor ons normaal gesproken niet te betalen. Zonder deze constructie hadden we nooit of te nimmer aan zo'n dure mixed signal tester kunnen komen.' Als voordelen noemt Kerkhoff voorts de extra promotie voor MESA en de UT, en het verwerven van kennis over de praktijkproblemen van de elektronische industrie.
Risico
Kerkhoff erkent dat het MTC met de commerciële plannen een zeker risico neemt. Zo verbinden EU en provincie Overijssel aan de EFRO-subsidie de voorwaarde dat ook concreet resultaat wordt geboekt. 'We moeten straks aantonen dat we onze faciliteiten ook daadwerkelijk aan het bedrijfsleven hebben aangeboden en cursussen op testgebied hebben verzorgd.'
Het bij de vakgroep (en de UT) berustende financiële risico is ingecalculeerd. Een zeker risico is in deze echter niet te vermijden: 'Niemand weet tevoren of iets een zakelijk succes wordt. Als ik dat wel wist zat ik hier niet. Dan had ik wel een eigen bedrijf', stelt Kerkhoff.
Ervaring
Het MTC werkt behalve met MASER ook samen met Advantest, fabrikant van de electron beam prober, en Integrated Measurements Systems Inc., leverancier van het net aangeschafte gemengd analoog/digitale testsysteem. MTC zal gaan optreden als IMC's officiële reference test site voor het nieuwe systeem. 'Als zij bijvoorbeeld nieuwe tools willen uitproberen zullen ze die eerst bij ons installeren om ervaring op te doen. Het gaat om wederzijdse support. We helpen mekaar om verder te komen', aldus Kerkhoff.