Studenten willen sturing in onderwijsvernieuwing

| Redactie

De studenten zouden graag enige centrale sturing van de Universiteit Twente zien in het vernieuwen van het onderwijs. Volgens het AfdelingsGroepenOverleg (AGO), de Projectgroep OpleidingsCommissies (POC) en de Studentenvakbond SRD gaat iedere faculteit haar eigen gang bij het invullen van de verlengde jaarcirkel. 'Graag zouden wij zien dat er enige mate van 'centrale' sturing (géén uniformering) plaatsvindt om te voorkomen dat er aan de UT straks een enorme complexiteit en diversiteit aan onderwijsvormen en jaarindelingen te vinden is', zo schrijven de drie groepen in een reactie op het tweede rapport van de commissie Toekomst UT OndeRwijs (TUTOR).

De studentenorganisaties zijn redelijk tevreden over dit tweede rapport, waarin de commissie reacties op de eerste versie verwerkt heeft. TUTOR maakte dit eerste rapport naar aanleiding van het vijfde jaar voor technische studies en de bestaande wens om het onderwijs te verbeteren. Volgens AGO, POC en SRD is in het nieuwe rapport een minder negatief studentbeeld te vinden. In het tweede stuk kiest TUTOR nadrukkelijk voor een hogere onderwijskwaliteit. Blok- en projectonderwijs staan opnieuw centraal, terwijl een langere jaarcyclus van 42 weken wordt voorgesteld. Het tweede rapport is opgesteld aan de hand van reacties van faculteiten en organisaties op het eerste werk van TUTOR.

In het tweede rapport, dat in februari uitgebracht werd, rept TUTOR over een bindend studieadvies. Die advisering zou op twee momenten moeten plaatsvinden. De eerste keer in november, de tweede keer in februari. Met een dergelijk studieadvies zijn de studentenorganisaties het niet eens. Volgens hen bestaat de kans dat er verkeerde keuzes worden gemaakt en zorgen bovendien beursperikelen al voor voldoende druk c.q. afvallers. Bovendien vinden de studenten dat na één trimester niet duidelijk kan zijn of iemand de studie wel of niet aankan.

Bij het voorstel om minder herkansingsmogelijkheden in te bouwen reageren de studenten negatief. Dat kan, volgens de drie organisaties, pas als de studie studeerbaar is. Een punt van kritiek in de reactie is ook om het inzetten van beter onderwijs betaalbaar te houden door te bezuinigen op het mentoraat. Volgens de studenten maken het kleinschalige karakter en de persoonlijke aandacht deel uit van het profiel van de UT. 'Met name deze factoren spelen een grote rol bij de keuze van studenten voor de UT. Alleen al om deze reden is het ons inziens onverstandig op het mentoraat te bezuinigen'.

Woensdag 29 maart houdt TUTOR een discussiemiddag over het nieuwe rapport. Daarvoor zijn vertegenwoordigers van de studenten, de faculteiten, de Universiteitsraad, Onderwijskundig Centrum en het College van Bestuur uitgenodigd. Bovendien wil de commissie een symposium organiseren waar de ontwerpersopleidingen en de ervaringen daarmee centraal staan. Bovendien wil TUTOR de ideeën over de toekomst van het UT-onderwijs voorleggen aan een forum van afgestudeerden en 'afnemers'.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.