Nest speelt tragikomische Mrozekken

| Redactie

Fragmenten en ingekorte eenakters van de absurdistische Poolse toneelschrijver Slawomir Mrozek vormen samen de voorstelling 'Mrozekken' door Nest (Nieuw Enschedees Studenten Theater). De personages van Mrozek proberen zich allemaal te verzoenen met hun bestaan, hetgeen slechts leidt tot nieuwe misverstanden. Maar in de overdrijving van de tragiek steekt de humor de kop op. 'Mrozekken' is volgende

Fragmenten en ingekorte eenakters van de absurdistische Poolse toneelschrijver Slawomir Mrozek vormen samen de voorstelling 'Mrozekken' door Nest (Nieuw Enschedees Studenten Theater). De personages van Mrozek proberen zich allemaal te verzoenen met hun bestaan, hetgeen slechts leidt tot nieuwe misverstanden. Maar in de overdrijving van de tragiek steekt de humor de kop op. 'Mrozekken' is volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag te zien in de Vrijhof.

Toneelvereniging Nest is bedreven in het maken van bijzondere voorstellingen. Uiteraard staan 'gewone' toneelvoorstellingen ook op het repertoire, maar regelmatig duiken minder alledaagse theatervormen op. De voorstelling Mrozekken, in de regie van Lex Prinzen, is een collage van teksten uit de stukken Zomerdag, Een wonderbaarlijke nacht, Striptease en Op volle zee. Twee mannen hebben zelfmoordplannen, twee zakenmannen zijn gedwongen een hotelkamer te delen en drie mannen op een vlot in volle zee vragen zich af wie nu gegeten moet worden. De mannen proberen de situatie naar hun hand te zetten, maar tevergeefs.

Na omzwervingen in de journalistiek en het schrijven van verhalen legt Mrozek zich toe op het toneelschrijven. Naar inspiratie voor zijn stukken hoeft hij niet lang te zoeken: het na-oorlogse, stalinistische Polen levert hem een schat aan materiaal. Gaandeweg manifesteert Mrozek zich steeds meer als een absurdistisch schrijver. In plaats van parodieën op concreet bestaande maatschappelijke toestanden, kiest hij nu voor een meer existentiële vorm, waarin de hoofdpersonen zich in een situatie geplaatst zien waarin zij geheel op zichzelf teruggeworpen worden.

Mrozek toont ons mensen met het onvermogen tot communiceren en voert dat door tot in het absurde. Droom en werkelijkheid lopen door elkaar, hetgeen leidt tot bizarre verwarringen. Pogingen om het leven in eigen hand te nemen leiden tot komische kronkelgedachten en merkwaardige dialogen, waardoor de tragiek van het bestaan juist versterkt wordt.

In dit tragi-komische element is het toneel van Mrozek sterk verwant aan dat van andere absurdistische schrijvers als Ionesco en Beckett. Mrozek overgiet zijn toneelstukken echter met een flinke dosis satire. In zijn politiek geëngageerde stukken leidt dit tot venijn, in zijn meer existentiële stukken blaast hij de hachelijke situaties op tot onmetelijk proporties. In deze overdrijving schuilt de kracht van Mrozek. De overdrijving leidt tot een lach, tot een relativering van de ondraaglijkheid van het bestaan. In de satire toont zich ook weer de lichtheid.

'Op mij komt een tragisch personage eerder grappig over als het zichzelf tragisch neemt. Dus is er een kans dat ik, als ik vanavond naar het theater ga, ook kan lachen en niet alleen maar huilen, zelfs wanneer de clown mij verdrietig maakt', laat Mrozek een personage in Zomerdag zeggen. Het is een uitspraak die zeker opgeld doet voor zijn toneelwerk.

Nest speelt Mrozekken in het Amfitheater van de Vrijhof op donderdag 14-11 (20.30 uur), vrijdag 15-11 (20.30 uur), zaterdag 16-11 (13.00 uur). Entree f 7,50/f 4,- (CJP/CK). Reserveren is mogelijk bij de portier van de Vrijhof (8002).

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.