Het op de hoek van de Hengelosestraat en de Auke Vleerstraat gelegen pand was oorspronkelijk een regiokantoor van De Nederlandsche Bank (DNB). Vorig jaar kwam het samen met andere regiokantoren van de Bank in handen van de Rotterdamse projectontwikkelaar B. Wiersma (Innoplan bv). De Bank wilde van de panden af omdat een aantal regiokantoren, waaronder dat in Enschede, wegens concentratie van activiteiten zijn opgeheven.
Projectontwikkelaar Wiersma wilde het ruime Enschedese pand - het vloeroppervlak bedraagt drieduizend vierkante meter - een regionale bestemming geven en deed de UT een aanbod. De universiteit kan voor een proeftijd van een jaar 'tegen onderhoudskosten' over het pand beschikken. Vervolgens mag de UT het pand tegen een gewone prijs blijven huren. 'Zo'n mooi aanbod krijg je niet elke dag', aldus CvB-voorzitter B. Veltman.
Het aanbod van Wiersma vormt een nieuwe impuls voor het bijna gestagneerde plan voor de oprichting van een UT-publiekscentrum. 'Het Da Vinci-project is wat in de ijskast beland doordat we het businessplan wegens de huisvestingskosten niet rond konden krijgen. Als die huisvesting nu voordeliger uitvalt, kunnen we de zaak eens opnieuw bekijken.'
Om te beginnen zal volgens Veltman in november bij gelegenheid van het UT-lustrum een Da Vinci-manifestatie in het pand worden georganiseerd, 'om te zien of het gebouw zich voor zoiets leent'. Veltman benadrukt wel dat een en ander niet betekent dat het Da Vinci-centrum tijdens het lustrum ook officieel van start gaat. Het is slechts een 'uitprobeersel'.
DNB-eigenaar Wiersma was niet voor commentaar bereikbaar. Volgens voorlichter L. de Hoop (VEB), coördinator van het Da Vinci-project, heeft de projectontwikkelaar de UT zijn pand aangeboden uit 'enthousiasme' over de Da Vinci-plannen. 'Wiersma draagt technologie een warm hart toe. Hij is oud-directeur van een uitvinderscentrum en actief pleitbezorger van zonne-energie.' Volgens De Hoop heeft Wiersma de UT ook hulp aangeboden bij het vinden van mede-financiers voor het Da Vinci-project.
De Da Vinci-coördinator is weer vol goede moed: een comité van oprichting is in vergevorderde staat van voorbereiding, en de manifestatie tijdens het lustrumfeest zal mogelijk extra financiers over de streep trekken. 'Een dezer dagen gaat de kogel echt door de kerk', aldus De Hoop.
De mislukte aankoop van het DNB-pand door de UT had indertijd nogal wat voeten in aarde. Najaar 1994 nam de UT een optie op het pand dat toen net door de Bank voor een interessante prijs in de etalage was gezet. Het strategisch op de grens van de campus en Business & Science Park gelegen pand leek een goede belegging voor de UT. De potentiële bestemming van het pand was nog vaag, maar er werd al wel aan 'Da Vinci' gedacht.
De U-raad gooide januari 1995 echter roet in het eten. Men vond het voorgestelde aankoopbedrag van 2,9 miljoen gulden te hoog. Volgens de raad bedroeg de taxatiewaarde slechts 2,4 miljoen. Bovendien zouden bijkomende kosten niet verdisconteerd zijn. Al met al vond de raad het risico te groot. Het CvB moest maar een lagere prijs bedingen. Dat mislukte, en enkele maanden later werd de koop afgeblazen.