Studentenchipkaart verliest na volgend jaar OV-functie

| Redactie

De OV-functie verdwijnt van de studentenchipkaart. Hiertoe hebben de initiatiefnemers van de studentenchipkaart, de IB-Groep, IBM en PTT-Telecom besloten. Zij sluiten hiermee aan bij de wensen van een aantal onderwijsinstellingen. Deze instellingen wilden het liefst een betaalbare 'basis'kaart, die aangepast kan worden aan de eigen wensen. Maar de UT had met het consortium overeenstemming bereikt

De OV-functie verdwijnt van de studentenchipkaart. Hiertoe hebben de initiatiefnemers van de studentenchipkaart, de IB-Groep, IBM en PTT-Telecom besloten. Zij sluiten hiermee aan bij de wensen van een aantal onderwijsinstellingen. Deze instellingen wilden het liefst een betaalbare 'basis'kaart, die aangepast kan worden aan de eigen wensen. Maar de UT had met het consortium overeenstemming bereikt over een contract voor chipkaarten mét OV-functie.

Volgens Tom Koppen, directeur van het CIV, ging het om een contract voor twee jaar. Nu de OV-functie verdwijnt zal de UT zich echter nader beraden. Koppen gaat er wel van uit dat de multifunctionele kaart komend studiejaar nog geleverd gaat worden door het consortium. Het schrappen van de OV-functie is 'zeker niet' op verzoek van de UT gebeurd. 'Ik vind het reuzejammer dat de OV-functie verdwijnt. Wij proberen een multifunctionele kaart uit te brengen en dit was toch een gezichtsbepalend aspect van die kaart.'

De IB-Groep heeft besloten tot het weglaten van de OV-functie omdat daardoor de produktie en het beheer van de kaarten minder complex wordt. Omdat de OV-functie een niet geringe waarde vertegenwoordigt eisen de Nederlandse Spoorwegen strenge fraudebestendige procedures voor de uitgifte ervan.

Nu de eenjarige OV-functie verdwijnt wil het consortium een meerjarige kaart gaan uitgeven. Koppen wijst er echter op dat vooralsnog ook de collegekaarten jaarlijks moeten worden verstrekt. Op de chip kunnen wel gegevens worden gewijzigd, maar bijvoorbeeld controles tijdens tentamens gebeuren nog louter aan de hand van de op de kaart gedrukte gegevens. Zolang dat probleem niet wordt opgelost is een meerjarige kaart voor de UT dan ook geen optie. Een woordvoerder van de IB-Groep meent echter dat dit probleem technisch te ondervangen moet zijn. Met een 'lezer' zou gecontroleerd kunnen worden of de student dit jaar zijn collegegeld wel heeft betaald.

Het consortium wil in 1997 een kaart op de markt brengen die drie jaar, de levensduur, meegaat en ongeveer 25 gulden gaat kosten. De huidige kaart kost vijftien gulden. Het consortium hoopt dat door de verlaging van de prijs en de andere voordelen van het weglaten van de OV-functie meer onderwijsinstellingen de chipkaart in zullen voeren.

In februari dachten de IB-groep, IBM en PTT Telecom genoeg universiteiten, hogescholen en mbo-scholen te kunnen interesseren voor zo'n honderdvijftigduizend kaarten. Maar de onderwijsinstellingen bleken niet zo enthousiast. Een aantal van hen, waaronder ook de Groningse universiteit - deelnemer aan het pilot-project - vond de kaart te duur. Men wilde liever iets eenvoudigers, voor minder geld.

Komend studiejaar zullen volgens de woordvoerder van de IB-Groep twee mbo-scholen en zeven onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs de chipkaart gaan invoeren. Omdat de contracten nog niet zijn getekend wil hij niet zeggen om welke instellingen het gaat. Er zijn in totaal negentigduizend studenten chipkaarten mee gemoeid.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.