Symposium ter afsluiting van BSK-vak

| Redactie

Zeven studenten stonden maandag 20 mei klaar om hun stelling te verdedigen tegenover een deskundige jury tijdens een symposium over het rapport van de commissie Welschen. Het betekende voor hen de afsluiting van het vak Bouw en Werking van de Gezondheidszorg. Het vak had dit jaar als thema de ouderenzorg. Daarover hadden de zeven studenten (zes BSK-ers en een TBK-er) eerder dit trimester al zelf e

Zeven studenten stonden maandag 20 mei klaar om hun stelling te verdedigen tegenover een deskundige jury tijdens een symposium over het rapport van de commissie Welschen. Het betekende voor hen de afsluiting van het vak Bouw en Werking van de Gezondheidszorg.

Het vak had dit jaar als thema de ouderenzorg. Daarover hadden de zeven studenten (zes BSK-ers en een TBK-er) eerder dit trimester al zelf een college gegeven en een scriptie geschreven. Vanuit die basis werd een stelling geformuleerd die zij tijdens het symposium moesten presenteren en verdedigen. Vorig jaar werd het vak opgezet volgens de beginselen van (inter-)actief probleemgestuurd onderwijs door prof.dr. A. Kerkhoff en twee student-assistenten, Alice Boschloo en Hanna Suerink. De reacties van de studenten waren zo positief, dat besloten werd dit jaar de opzet te handhaven.

Tijdens de verdediging ontstonden soms levendige discussies tussen studenten, jury en andere aanwezigen. Met name het gebrek aan erkenning voor woonzorgcomplexen in het rapport van de commissie Welschen werd een aantal malen fel aangevallen door de studenten. Het ging voornamelijk om de vraag of woonzorgcomplexen bij wonen dan wel zorgen horen. Volgens Robin Kleijwegt beperkt de commissie hierdoor de keuzevrijheid van ouderen. Het commentaar van professor De Roo (Tilburg) dat de markt dit gat zou kunnen opvullen bij gebleken interesse van ouderen, werd terzijde geschoven met het argument dat dit de minder rijke oudere zou buitensluiten. Ook de vraag hoe en of solidariteit tussen jong en oud gewaarborgd moet worden werd na een inleiding door Tanja Spoelman uitgebreid besproken.

De eerste prijs ging naar Shanon Klein Goldewijk. Zij verdedigde haar stelling het beste. De tweede prijs ging naar Willeke van de Beek. Criteria voor de juryleden waren: visie, creativiteit, overtuigingskracht en het bewust zijn van en omgaan met een beperkte kennis.

De jury bestond uit mevrouw H. Sales (directeur Zorg van Thuiszorg Centraal Twente), dr. L.van der Akker (directeur Oostnederland Zorgverzekeraar), dr.O. van Heffen (faculteit Bestuurskunde) en juryvoorzitter prof.dr.A. de Roo, hoogleraar aan de KU Tilburg en lid van de commissie Welschen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.