Het op het Business & Science Park gelegen BTC, een verzamelgebouw voor technologische bedrijven, werd begin jaren tachtig opgericht om de kennisintensieve bedrijvigheid en werkgelegenheid in Twente te stimuleren. Dat gebeurt door de verhuur van kantoorruimte, het verlenen van kantoordiensten en het adviseren van starters. Via het BTC zijn in de loop der jaren 147 bedrijven uitgevlogen en circa 900 arbeidsplaatsen gecreëerd.
Van het aandelenkapitaal van 3,4 miljoen is en blijft een derde in handen van de Overijsselse Ontwikkelings Maatschappij (OOM). Tweederde van de aandelen was tot nu toe eigendom van BTC Nederland, een consortium waarin ABN-AMRO, Ten Hag Groep, Moret Ernst & Young, Sociaal Fonds Bouwnijverheid en Control Data participeerden. ABN-AMRO en Ten Hag Groep blijven bij het BTC betrokken; de andere deelnemers maken plaats voor HE en UT. De Hogeschool investeert daartoe 200 duizend, de UT 800 duizend gulden.
Belang
CvB-voorzitter B. Veltman over het hoe en waarom van de participatie: 'De UT heeft er alle belang bij om het BTC in huidige vorm voort te zetten. Daar komen vanuit onze instelling nogal wat commercieel getinte lieden voor enige tijd terecht. Enkele aandeelhouders trokken zich terug, en wij vonden het natuurlijk jammer als die aandelen in vreemde handen terecht zouden komen. Nu heeft de UT samen met de Hogeschool en de OOM een meerderheidsbelang verkregen, zodat we BTC naar eigen inzicht kunnen inrichten.'
Het gaat niet om een riskante transactie, want het BTC is een heel gezonde en winstmakende bv, beklemtoont Veltman. 'Wij willen ons bovendien geenszins op de commerciële markt begeven. Je moet deze participatie vooral zien als een bescherming van de bestaande mogelijkheden voor UT-doorstarters. Die willen wij graag zoveel mogelijk in onze buurt houden.'
De UT had overigens al een zetel in de raad van commissarissen. Tot nu toe zat Veltman erin. Zijn plaats zal nu worden ingenomen door de financiële man van het CvB, F. Schutte. 'In de onderhandelingen met de UT zat ik aan de kant van het BTC, Schutte aan de kant van de UT. Als we mede-eigenaar zijn, neemt Schutte het van me over. Dit is toch meer zijn aandachtsveld; hij zit ook in het bestuur van het Business & Science Park.'
Brugfunktie
BTC-directeur G. van Driem ziet de UT-deelname als een commitment van de UT om haar beleid ten gunste van startende ondernemers en werkgelegenheid voor afgestudeerde ingenieurs in de regio Twente te versterken. Omgekeerd bevestigt een en ander ook de 'brugfunctie' van het BTC tussen het onderwijs en onderzoek aan de UT en het Twentse bedrijfsleven.
Volgens het onlangs verschenen Jaaroverzicht 1995 gaat het goed met het BTC. De netto-winst steeg tot 143 duizend gulden. In 1995 waren zeventig ondernemingen met in totaal 270 arbeidsplaatsen in het BTC gevestigd - de hoogste cijfers in de dertienjarige geschiedenis van het BTC. Ook het aantal nieuwe banen bereikte vorig jaar recordhoogte: ruim honderd. Debezettingsgraad van het gebouw was 95 procent. Acht bedrijven vertrokken vorig jaar uit het verzamelpand; veertien nieuwe vestigden zich er. Volgens BTC-directeur Van Driem zijn de vooruitzichten voor 1996 eveneens gunstig.
Het BTC ondersteunde in 1995 talloze initiatieven inzake kennisintensieve bedrijvigheid, zoals het Business Innovation Centre (BIC) Twente, de Technologie Kring Twente (TKT), de Stichting Milieu Initiatief Twente (MIT), de UT-regeling Tijdelijke Ondernemers Plaats (TOP), het Hengelo Technologie Park (een project van Akzo-Nobel Chemie) en een proefproject voor ECN in Petten. Ook deed men haalbaarheidsstudies voor scienceparken in andere Europese regio's (Kaiserslautern, Great Malvern en Verona).