De UT heeft 1995 afgesloten met een positief resultaat van 1,8 miljoen gulden. Begroot was een tekort van 3,6 miljoen. Vorig jaar bedroeg het overschot vier ton. Vier faculteiten sloten het jaar af met verlies.
Gon Radstake (KPS) deelde dinsdag in de voorbereidende sectievergadering van de U-raad een compliment uit aan de beheerders omdat zij steeds realistischer gaan begroten. Op de totale begroting van bijna 370 miljoen gulden zaten zij er slechts vijf miljoen naast. In de meeste gevallen werd een slechter resultaat begroot dan uiteindelijk is gerealiseerd. Radstake constateerde dat de UT het in zijn geheel goed doet. Maar zorgenkindjes zijn er ook.
De faculteiten WB, EL, INF en CT eindigden vorig jaar (opnieuw) in de rode cijfers, al waren de tekorten minder hoog dan geraamd. Het grootste tekort, bijna één miljoen gulden, komt op het conto van CT. Verliezen moeten door de faculteiten zelf worden bijgepast uit de reserves.
Jan Bossink (DD) en Ray Klumpert (DD) vroegen zich af of de tekorten van de 'zwaar' technische faculteiten WB, EL en CT en het 'magere' resultaat van TN niet het gevolg kunnen zijn van een onevenwichtig verdeelmodel. De faculteiten TBK, BSK en WMW behaalden een aanzienlijk positief resultaat. Collegelid Frits Schutte meende echter dat van een aanpassing van het model een foute incentive uit zou gaan: ga maar negatief staan, dan krijg je meer geld. De faculteiten is overigens gevraagd met een plan te komen om aan te geven hoe zij hun lasten structureel in evenwicht denken te gaan brengen met hun inkomsten.
Karel de Jonge (DD) wees er op dat het hier vier 'oude' faculteiten betreft. Zij hebben relatief veel oudere en dus duurdere werknemers in dienst die niet snel uitstromen. Informatica, een relatief jonge faculteit, leek vorig jaar nog een forse reorganisatie te moeten doorvoeren. Maar de faculteit is inmiddels al uit de ergste financiële problemen dankzij het natuurlijke verloop. Begroot was een tekort van twee miljoen gulden. Dit is uiteindelijk een kwart miljoen geworden.
Ook een aantal diensten sloot 1995 af met een (fors) negatief resultaat. Het IMC (Interfacultair Mechanisch Centrum) had een tekort van 184 duizend gulden, ruim een ton meer dan was voorzien. Oorzaak is een sterke terugval van de opbrengsten uit 'interne' opdrachten. Inmiddels zou hierin een herstel zijn opgetreden.
Het Onderwijskundig Centrum (OC) eindigde eveneens met een tekort (van 386 duizend gulden), maar dat werd juist veroorzaakt doordat meer intern werk verricht moest worden dan voorzien. Hierdoor konden minder externe opdrachten worden uitgevoerd. Net als in 1993 en 1994 krijgt het OC alsnog een compensatie voor een aantal extra verrichte activiteiten. Omdat het College van Bestuur vindt dat het hier gaat om taken met een 'strategisch belang' wordt voorgesteld het OC voortaan jaarlijks 125 duizend gulden toe te wijzen voor beleidsondersteunende werkzaamheden.
Het College zelf hield aan 1995 een tekort over van 135 duizend gulden. Dat werd voornamelijk veroorzaakt door de herinrichting van de Bestuursvleugel. De Restauratieve Voorzieningen (RV) boekte een verlies van een kwart miljoen, hoewel een positief resultaat was voorzien. Collegevoorzitter Ben Veltman meldde eerder in de U-Raad al dat dit komt doordat de prijzen te laag zijn.