Nieuwe hoogleraar

| Redactie

Het CvB heeft dr. C.A. van Blitterswijk (38) benoemd tot hoogleraar Biocompatibiliteit bij het Biomedisch Technologisch Instituut van de UT. Van Blitterswijk studeerde in 1982 af bij de faculteit Biologie in Leiden. Vervolgens was hij als assistent-onderzoeker verbonden aan de vakgroep keel-, neus-, en oorheelkunde bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 1985 promo

Het CvB heeft dr. C.A. van Blitterswijk (38) benoemd tot hoogleraar Biocompatibiliteit bij het Biomedisch Technologisch Instituut van de UT. Van Blitterswijk studeerde in 1982 af bij de faculteit Biologie in Leiden. Vervolgens was hij als assistent-onderzoeker verbonden aan de vakgroep keel-, neus-, en oorheelkunde bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 1985 promoveerde hij tot doctor in de geneeskunde in Leiden. Hij onderzocht het biologisch gedrag van het zogeheten 'calciumfosfaat-keramiek', een kunststof die als vervanging van het menselijk bot kan dienen. In het onderzoek is het gedrag van dit materiaal getest bij vervanging van het gehoorbeentje. Sinds 1991 is hij uhd bij de Sectie Biomaterialen van de vakgroep Celbiologie in Leiden, alwaar hij zich concentreert op de ontwikkeling van een biologisch afbreekbaar materiaal: een bot-bindend polymeer. Dit materiaal wordt in de orthopedie, gynaecologie, keel-, neus- en oorheelkunde en dermatologie toegepast.

Van Blitterswijk is ondermeer voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Biomaterialen en was tot voor kort penningmeester van de 'European Society for Biomaterials'. Verder is hij als lid van de International Standard Organization voorzitter van de Taskforce voor biodegradatie van keramieken.

Van Blitterswijk heeft voor zijn promotieonderzoek meerdere prijzen ontvangen. Hij kreeg ondermeer de Marie Parijs Prijs van de Leidse universiteit, de Jean Leray Award van de European Society for Biomaterials en de Prof.dr. de Kleijn Prijs.

In zijn nieuwe functie begeleidt Van Blitterswijk onderzoek naar de zogeheten biocompatibiliteit, het vermogen van een materiaal te functioneren in samenwerking met de reactie van het lichaam op dat materiaal.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.