In hun brief stellen de ondertekenaars dat er van meet af aan veel te weinig rekening met hen is gehouden. In de voorlichting zijn volgens hen 'ernstige fouten' gemaakt. Als de aard, omvang en duur van de overlast vooraf aan de verbouwing voldoende duidelijk was gemaakt, zou een deel van de ondertekenaars tijdig naar elders zijn verkast. Maar ook tijdens de verbouwing is de voorlichting voortdurend tekort geschoten. Zo is pas onlangs erkend dat de overlast nog vele weken aan zal houden.
Volgens de brief is de beperking van de overlast tot nu toe onvoldoende geweest. Stof en bouwrommel, bijvoorbeeld op de tweede etage, worden niet zorgvuldig verwijderd. De tegen de stofwolken aangebrachte afdichting is onvoldoende en wordt bovendien slecht bijgehouden. Deels hebben de bewoners zelf stofwerende maatregelen moeten nemen. Ook hebben zij zelf de ARBO- en Milieudienst (AMD) ingelicht over de aanwezigheid van asbest. Men vraagt zich af waarom de AMD niet van meet af betrokken is geweest.
De Vrijhofbewoners vrezen onder meer dat het bij de verbouwing veroorzaakte lawaai en de geproduceerde fijnstof en dieseldampen nadelige gevolgen zullen hebben op hun gezondheid. Volgens de brief heeft een en ander al tot gezondheidsklachten (onder meer allergische reacties) bij een aantal bewoners geleid. Enkelen zijn onder doktersbehandeling. Ook voor de technische staat van dure computers en printers wordt gevreesd.
De bewoners vragen dringend om stof en bouwrommel zo snel mogelijk te verwijderen, de afdichting te verbeteren, de AMD luchtmonsters te laten nemen (met het oog op mogelijke gezondheidsrisico's) en de AMD nauwer bij de verbouwing te betrekken. Ze willen verder dat in het binnenkort geplande bewonersoverleg de hoofduitvoerder (en niet de bouwcoördinator) opening van zaken geeft, en de AMD verslag uitbrengt over de metingen.
Directeur Campusvoorzieningen W. Bout blijkt dezer dagen niet bereikbaar voor commentaar. Maar bouwcoördinator R. de Koning vindt het begrijpelijk dat na maanden overlast de onvrede naar buiten komt. 'Ik heb al eerder gezegd dat het me verbaast dat dit niet eerder is gebeurd.' De manier waarop - de brief, klachten bij de Arbodienst - betreurt hij. De Koning zegt alle klachten serieus te bekijken, maar er maar zeer beperkt iets aan te kunnen doen. 'De bouw stilleggen kan niet. Er zit dus niets anders op dan de pijn nog iets langer met elkaar te dragen, en dan maar hopen dat straks iedereen heel erg gelukkig is met die nieuwe Vrijhof.'
Volgens De Koning zijn er inmiddels wel een aantal maatregelen genomen. De schoonmaakdienst is het gebouw zo grondig mogelijk aan het reinigen. Er is verder overlegd hoe de bouwoverlast tot een minimum kan worden beperkt. Besloten is het resterende zware sloopwerk met ingang van deze week alleen na half vijf 's middags te doen. Het breken zal nog drie weken in beslag nemen. Het besluit is samen met aannemer en bouwvakkers genomen, aldus De Koning, die toegeeft dat naast de bestaande bewonersklachten ook die van de in het gebouw werkende elektriciens een rol hebben gespeeld.
Eventuele gezondheidsklachten neemt De Koning zeer serieus, zegt hij. 'Ik ben zelf arbocoördinator.' In overleg met de AMD kunnen in individuele gevallen maatregelen worden genomen. De Koning wil mensen tijdelijk aan andere werkruimte helpen. De AMD heeft verder vorige week de geluidsoverlast gemeten. 'Hoewel de herrie flink is, lijkt het toch niet schadelijk voor het gehoor. Maar het officiële rapport moet nog komen.'
Deze week volgen metingen naar de hoeveelheid en de samenstelling van het stof, zegt De Koning. 'Stofoverlast valt nooit helemaal te weren, maar ik heb de indruk dat dit stof niet schadelijk is. Je hebt bij zoiets ook met het gevoel van mensen te maken. Na een aantal weken overlast gaat toch een irritatiefactor meespelen.' Voor het peilen van de door de bobcar veroorzaakte dieseldamp komen de metingen te laat, erkent hij.
Onterecht was volgens De Koning de zorg van de bewoners over asbest. Het betrof slechts 'enkele plaatjes' achter het podium. Op zich kon het asbest daar geen kwaad, maar om aan de bezorgdheid tegemoet te komen is toch besloten om het spul door de daartoe geautoriseerde aannemer weg te laten halen. 'En dat is inmiddels op de voorgeschreven wijze gebeurd.'
De Koning benadrukt nog dat de verbouwing niet te laat klaar zal zijn, maar dat alleen de planning wat 'opschuift'. Hoewel zoals eerder gemeld oplevering voor de bouwvak (12 juli) niet meer haalbaar is, zal het zware werk dan wel grotendeels gedaan zijn. Na de vakantie resteert alleen de afwerking, met uitzondering van de oost-entrée, die half september klaar zal zijn. Maar er wordt voor gezorgd dat deze bouwoverlast minimaal zal zijn, en dat b.v. de IK-activiteiten ongestoord kunnen plaatsvinden.
Een intrigerende vraag blijft natuurlijk waarom de AMD in de hele verbouwingskwestie zo weinig daadkrachtig heeft geopereerd. Is zij door Campusvoorzieningen en Facilitair Bedrijf buiten het hele project gehouden, of heeft zij zichzelf vooral te afwachtend opgesteld? AMD-hoofd E. van Leer blijkt echter volstrekt onbereikbaar voor commentaar.
Arbeidshygiëniste Y. Jansma (die de geluids- en stofmetingen in de Vrijhof uitvoert) betoont zich ongelukkig met de gang van zaken. 'Jammer dat het zo gelopen is. In de toekomst willen we beter bij bouwprocessen betrokken worden, maar dat kan niet van één kant komen.' De AMD heeft de boze Vrijhofbrief besproken, maar daarin geen aanleiding gezien tot maatregelen. 'Ons ultieme machtsmiddel is het stilleggen van de bouw, maar dat kan alleen maar als er direct levensgevaar is', aldus Jansma.
Werkzaamheden in de Vrijhof