Banken in Nederland maken zich al jaren 'schuldig' aan het fenomeen rentepik. Bij overschrijving hebben banken de gewoonte om de bedragen een of meer dagen te laten zweven tussen de ene en de andere rekening. Dit levert de banken geld op omdat de bank gedurende die periode geen rente hoeft uit te keren of alvast kan innen. Deze rentepik vormde nooit een groot probleem, banken boden in ruil daarvoor immers hun diensten aan.
Dit veranderde toen de Rabobank ruim drie jaar geleden als eerste 'de kosten van het betalingsverkeer' in rekening bracht in de vorm van stukstarieven voor bijvoorbeeld overschrijvingen en betaalcheques. Daar stond wel tegenover dat de renteloze dagen werden afgeschaft. Rentepik door de Rabobank ging tot het verleden behoren. De andere banken namen dit initiatief over, maar handhaafden in tegenstelling tot de Rabobank de renteloze dagen, wat die banken een oncontroleerbaar bedrag van honderden miljoenen extra oplevert. Het leverde de banken ook een meningsverschil met het midden- en kleinbedrijf(MKB) en de Consumentenbond op. Zij beschuldigen de banken al drie jaar van het eten van twee walletjes.
Het betalingsverkeer heeft zich intussen verder ontwikkeld en neemt langzamerhand steeds meer elektronische vormen aan. De zeer gewaardeerde chipkaart is hèt voorbeeld van een betalingsvorm die het helemaal gaat maken. De UT kent al sinds jaar en dag een kaartbetaalsysteem. Navraag leert dat ook de UT zich al die tijd schuldig heeft gemaakt aan rentepik en denk maar niet dat dat op de begroting is terug te vinden. Een medewerker van FEZ wilde het eerst niet toegeven, maar bekende na enig aandringen dat er rente wordt getrokken over de bedragen waarmee de kaart wordt opgewaardeerd.
Het geld dat op de kaart terechtkomt wordt namelijk op een tussenrekening gestort. Van deze rekening wordt het geld maandelijks of wekelijks overgeschreven naar rekeningen van de RV en andere diensten. Voordat het geld bij de rechtmatige eigenaar terechtkomt, trekt de UT dus de rente. Ga nu geen boze brieven naar de U-raad sturen. Besef echter wel dat dit banken miljoenen extra op kan leveren. Tien miljoen mensen die wekelijks gemiddeld 100 gulden op hun kaart storten en ook weer uitgeven, geeft de banken de beschikking over 500 miljoen. Hierbij wordt zelfs nog uitgegaan van de ideale situatie, waarbij de bedragen bestemd voor het MKB wekelijks worden overgeschreven.
Daar bovenop komen dan nog de transactiekosten die aan het wederom zure MKB en wellicht de consument worden doorberekend. De besparingen die het verdwijnen van chartaal geld met zich mee brengt mogen eveneens niet worden vergeten. Inkomsten genoeg, trek daar wèl de hoge startkosten vanaf en tel uit je winst!
Reden genoeg om Interpay te bellen. Dit is de organisatiedie de chipkaart van de Nederlandse banken op de markt gaat brengen en daar in Arnhem al druk mee bezig is. Tijdens het telefoongesprek stelt Interpay in eerste instantie dat het geld 'verdwijnt' en echt op de kaart terechtkomt. Vreemd, want een kaart is géén wettig betaalmiddel. Mijn ongeloof -en gedreig met Pieter Storms- wordt echter beloond met een wachtmuziekje en -hocus pocus- er is ineens wèl een tussenrekening, maar het geld op die rekening is van niemand, dus ook de bank mag er niets mee doen. Een wachtmuziekje later wordt mij vervolgens verteld dat ik het de banken zelf maar moet vragen, want de verantwoordelijkheid voor de tussenrekening ligt niet bij Interpay, maar bij de banken. Wat de banken zelf betreft heb ik de hoop na twee weken bellen opgegeven, voordelige kredietvoorwaarden voor studenten ten spijt. De enige informatie die ik na stevig aandringen krijg losgepeuterd, is dat ik nog zou worden teruggebeld door een PR-medewerker, die dit varkentje waarschijnlijk wel even zou wassen. Geen enkele (Post)bankmedewerker -met of zonder mediatraining- durfde of wilde me dus te woord te staan. Banken praten niet graag over het feit dat ze -nota bene op een toegestane manier- véél geld verdienen; calvinisme ten top, in een land waarin Calvijn zelf al bijna is vergeten....
Voor de banken nog even het volgende: ik had hier zo graag iets geschreven over de enorme kosten die de chipkaart voor jullie met zich mee brengt, maar zelfs daarover wilden jullie niets kwijt. Daarom beschouw ik de chipkaart als de zoveelste actie om, zoals altijd onder het motto van efficiëntie en klantvriendelijkheid, over de rug van de consument en met name het MKB op slinkse wijze veel geld te verdienen. Mocht dat onterecht zijn, jullie hebben m'n nummer!