'Waar gaat het over?' toch niet in U-raad

| Redactie

De nieuwe U-raadspartij 'Waar gaat het over?' heeft de zetel die de partij had verworven niet aanvaard. Gezien de reacties van de KPS en DD op de oprichting en ideeën van de partij zou deelname aan de raad eerder contraproduktief dan constructief kunnen werken. Dat liet Michael Jongeneel, één van de initiatiefnemers, direct na de bekendmaking van de uitslag van de U-raadsverkiezingen weten. Dankzij de terugtrekking van 'Waar gaat het over?' hoeft DD geen zetel in te leveren. De studenten van KPS en DD behouden nu elk vier zetels.

Heel even leidde de bekendmaking van de uitslag door U-raadsvoorzitter Nico van Eck tot vreugde bij de KPS, die zich met het behoud van vier zetels de winnaar mocht noemen, en teleurstelling bij DD die één zetel verloor. Toen vervolgens Jongeneel aankondigde dat 'Waar gaat het over?' zich terugtrok ontstond een lichte paniek. Een aantal aanwezigen was bang dat die zetel hierdoor onbezet zou blijven. Maar al snel bleek dat deze in handen van DD over ging en dat redde de stemming, al bleef bij velen een wrang smaakje in de mond achter.

Jongeneel en Mark Schravesande, lijsttrekker van 'Waar gaat het over?', realiseren zich dat zij hun 455 kiezers teleurstellen en dat spijt hen ten zeerste. 'Maar de kiezers willen net als wij dat de problemen worden opgelost. Wij schatten in dat de kans daarop kleiner is als we wel in de U-raad gaan zitten', legt Schravesande uit. Bovendien vindt hij het belangrijk dat de raad in zijn naar alle waarschijnlijkheid laatste jaar als eenheid op kan treden. Deelname van 'Waar gaat het over?' zou mogelijk tot polarisatie hebben geleid.

Volgens Jongeneel is sprake geweest van een inschattingsfout. 'De manier waarop de andere partijen op ons hebben gereageerd heeft mij verbaasd. Of we nu één, twee of drie zetels hadden gekregen, we waren altijd vele malen te klein geweest om zelf iets te bereiken. Dus we hadden de andere partijen nodig. Het is steeds onze bedoeling geweest samen te werken. Maar gezien de reacties van DD en de KPS hebben we ons afgevraagd of deelname aan de raad wel zinvol zou zijn. We waren bang dat als er een topic in ons straatje aan de orde zou komen dat eerder tot een anti-reactie zou leiden.'

Hij onderstreept dat het nooit de vooropgezette bedoeling van 'Waar gaat het over?' is geweest zich op het laatste moment terug te trekken. Volgens Schravesande is die beslissing de maandag voor de bekendmaking van de uitslag genomen, waarbij het aantal zetels dat de partij kreeg geen rol zou hebben gespeeld. In een ingezonden brief in deze krant (pag. 11) leggen zij nader uit wat hun beweegredenen voor de terugtrekking zijn geweest.

'Gewoon kiezersbedrog', vindt Dieuwke Dijkstra, lijsttrekker van DD. 'Als er ooit weer een nieuwe partij wordt opgericht zullen de mensen wel twee keer uitkijken voor ze daar op stemmen. Waarom zijn ze niet gewoon in de U-raad gaan zitten als ze zulke goede ideeën hadden?' Dat DD niet wilde samenwerken beaamt ze volkomen. 'Als je een eigen partij opricht is dat je eigen verantwoordelijkheid.' Voor DD is het terugtrekken van 'Waar gaat het over?' een 'gelukje bij een ongelukje'. 'Desalniettemin vind ik dat als je ergens aan begint je het ook moet afmaken.'

Lijsttrekker Marike Bonhof van de KPS meent dat haar partij en DD ten onrechte het verwijt krijgen niet te hebben willen samenwerken. 'Daar hebben ze het nooit over gehad. Ze vonden dat we te fel hadden gereageerd, maar het was ten slotte verkiezingstijd. Ze hadden ook kunnen zeggen: laten we met zijn drieën om tafel gaan zitten.' Volgens Bonhof heeft 'Waar gaat het over?' wel bereikt dat de U-raad meer bezig is met de twee issues waar de partij voor stond, het dalend activisme onder studenten en het gebrek aan profilering van de UT. Zo heeft de raad afgelopen vergadering een motieaangenomen waarin het College van Bestuur wordt verzocht om een discussie te starten over de problemen rond de afnemende gelegenheid die studenten hebben om naast hun studie (bestuurlijk) actief te zijn.

Voor DD en de KPS was vooral de vraag welke partij een zetel zou moeten inleveren aan 'Waar gaat het over?'. Bonhof beschouwt de uitslag daarom als een overwinning voor de KPS. 'Misschien is de vaste aanhang van de KPS toch groter dan die van DD. Dan vraag je je af wat er was gebeurd als 'Waar gaat het over?' er niet was geweest. Wellicht hadden we dan vijf zetels gehaald.'

Toch zegt ook Dijkstra 'ontzettend blij' te zijn met het aantal stemmen dat zijzelf en DD hebben gehaald. 'Ik ben niet de superbekendste op de UT. Het verschil met de KPS is in jaren niet zo klein geweest.' De opkomst, 42 procent, is volgens Bonhof sinds 1990 niet meer zo hoog geweest. Ook dat was reden tot vreugde. Maar DD en KPS hebben daarvoor wel zeer intensief campagne moeten voeren. 'We hebben er bij studenten heel erg op gehamerd in ieder geval te gaan stemmen. Dat zie je ook aan het hoge aantal blanco-stemmers (343, red). Maar het is uiteindelijk triest dat wij met maar 42 procent tevreden zijn. Dan vraag je je soms wel af: 'Waar doe je het nou voor?', zegt Bonhof.

Dijkstra is het daar mee eens. 'Dit is waarschijnlijk het laatste jaar dat er een U-raad is. Dus moet je aantonen dat je draagvlak hebt en dan is 42 procent toch erg weinig.' Maar wat er in de nieuwe bestuursstructuur ook voor de U-raad in de plaats komt, er zal volgend jaar ongetwijfeld opnieuw worden gestemd. Daarom wil DD proberen dit jaar het werk van de raad (nog) meer onder de aandacht van studenten brengen.

U-raadsvoorzitter Nico van Eck noemt de terugtrekking van 'Waar gaat het over?' een 'blessing in disguise'. 'Het is jammer voor de studenten die op die partij hebben gestemd. Mooi is anders, maar er zitten nu in ieder geval acht constructieve lieden in de raad.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.