In een nieuw stelsel van studiefinanciering kunnen studenten twee jaar een ruime beurs krijgen. Daarna moeten zij hun studie zelf bekostigen. Dat idee lanceerde voorzitter Meijerink van de vereniging van universiteiten (VSNU) onlangs in Groningen.
Meijerink stelde vast dat een student van de huidige basisbeurs eigenlijk niet veel meer kan betalen dan de huur van zijn kamer. Dat beperkt volgens hem de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. 'Het huidige stelsel schrikt mensen af.'
De overheid blijft bezuinigen op studiefinanciering, constateerde de VSNU-voorzitter. 'Daarom moet je de tering naar de nering zetten en beurzen invoeren die iets voorstellen. De eerste twee studiejaren zou de student een ruime beurs moeten krijgen. Daarna is het finito, dan moet je gaan lenen.'
De student moet dan zelf bepalen hoeveel hij wil investeren in de rest van zijn studie en hoe lang hij wil studeren. De tempo- en prestatiebeurs kunnen dan worden afgeschaft.
Meijerink deed zijn uitspraken tijdens een door studenten georganiseerd forum over 'de universiteit als bedrijf, de student als consument'.