Twaalf hogescholen dreigen naar de rechter te stappen als minister Ritzen hun niet de schade vergoed die is aangericht door de chaotische centrale inschrijving, twee jaar geleden. Die schade bedraagt volgens hen zo'n twaalf miljoen gulden.
In 1994 werd de aanmelding voor hogescholen voor het eerst centraal geregeld. De Informatie Beheer Groep bleek echter niet in staat die aanmeldingen snel te verwerken. Met name de loting voor opleidingen met een studentenstop werd traag afgehandeld. Het gevolg was dat opleidingen met een stop honderden studenten minder kregen dan het jaar daarvoor, terwijl de belangstelling gegroeid was. Studenten die te elfder ure te horen kregen dat zij ingeloot waren, bleken vaak al aan een andere studie te zijn begonnen. De hogescholen zijn daardoor inkomsten misgelopen - namelijk de vergoeding die een hogeschool per student krijgt - en hebben extra kosten moeten maken, onder meer voor gerichte voorlichting, administratie en het bijspijkeren van degenen die later in het studiejaar alsnog zijn begonnen.
Al met al gaat het volgens de hogescholen om ongeveer twaalf miljoen gulden. Zij achten minister Ritzen verantwoordelijk, ook al omdat zij hem van tevoren over de te verwachten chaos hadden gewaarschuwd. Ritzen wilde zijn plan voor centrale aanmelding destijds echter niet uitstellen.
Inmiddels is de minister een ander beleid gaan voeren. In het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan van september jongstleden kondigde hij aan dat hogescholen (en ook universiteiten) de aanmelding weer zelf moeten regelen. Dat plan zal overigens nog niet voor komende studiejaar verwerkelijkt kunnen worden, zoals aanvankelijk de bedoeling was.