Rondgang langs betaalbare kunst

| Redactie

Enschede een stad zonder cultuur? Voor wie er niet naar uitkijkt misschien. Maar voor wie een beetje zoekt is er genoeg aan al dan niet betaalbare kunst te ontdekken. Een tocht langs een twaalftal galeries in Enschede, waar allerlei kunstwerken te zien (gratis) èn te koop zijn.

Wie vanaf de Zuidmolen door de Walstraat loopt, aan het einde linksaf gaat en bij Broekhuis rechtsaf de Noorderhagen op, komt over een lengte van vijfhonderd meter maar liefst zes galeries tegen. De Walstraat opent meteen goed, hier zitten er drie bij elkaar. Beeld & Aambeeld valt op door de combinatie van sieraden `in de vitrine' en werk `aan de wand'. Van de kunstige sieraden komt ongeveer de helft uit het buitenland. Bij de schilderijen, tekeningen en grafische werken ligt het accent op de abstracte kunst. Naast een permanent aanwezige collectie zijn er per jaar zo'n tien exposities, waarbij geprobeerd wordt een harmonie tussen de sieraden en de overige kunst te bereiken. De volgende dubbel-expositie is van 20 april tot 21 mei.

Tegenover Beeld & Aambeeld bevindt zich het Grafisch Atelier Twente. Hoewel er `galerie' op de ruiten staat, is het er eigenlijk geen, aangezien er geen exposities plaatsvinden. Maar, zeker voor de student met een krap budget, is het interessant eens naar binnen te lopen. Door de mogelijkheid van reproduktie van veel grafisch werk (o.a. zeefdruk), liggen de prijzen van drukken vaak vrij laag.

Iets verderop bevindt zich Fotogalerie Objektief, de enige in foto's gespecialiseerde galerie in het oosten van het land. Allerlei soorten fotografie worden belicht in de tien exposities die er jaarlijks zijn. In april is er een expositie van Jolande des Bouvrie en Coen Marcelissen, waarin portretten van vrouwen centraal staan. In het werk van Des Bouvrie wordt een serie zelfportretten met een beklemmende of eenzame sfeer gecontrasteerd met portretten van andere, krachtige vrouwen. Marcelissen stelde zijn modellen de vraag: `Wat is jouw erotiek en durf je dat te laten zien.' Op die manier ontstond een serie kwetsbare foto's die het gevecht en het samenspel tussen fotograaf en model laten zien.

Bij Broekhuis moet je voor de galerie naar de tweede verdieping. In een ruime, lichte expositieruimte draait momenteel de expositie `Als je bedoelt wat ik begrijp', bestaande uit werk van drie beeldend kunstenaars en een groot deel van de onderlinge correspondentie en verstuurde tekeningen. Om de hoek, op de Noorderhagen, bevindt zich Kunstcentrum Marktzeventien. De begane grond doet dienst als Kunstuitleen, maar in het souterrain is een expositieruimte. Een eindje verderop, op Noorderhagen 48c is Bank, een sobere ruimte waarin tot 20 april werk van Jochen Arentzen geëxposeerd is. Zijn veelal ruimtelijke werk wordt gekenmerkt door grillige vormen, aparte materialen (zoals piepschuim) en kleurcontrasteringen.

Binnen het centrum voldoen alle galeries, in al hun verscheidenheid, toch wel aan het beeld `galerie'. Hoe anders wordt dit buiten het centrum. Bij Déja Vue aan de Haaksbergerstraat 162 is de galerie tevens leverancier van allerlei duur uitziende auto's, of zou een slimme garagehouder ook `in kunst doen'? Hoe dan ook, bij binnenkomst komt een penetrante showroom-geur tot je, die je blijft achtervolgen terwijl je je tussen de Ferrari's en Rolls Royces naar het volgende kunstwerk begeeft. Maar naast de te verwachten in olieverf geschilderde auto's is er ook een aantal mooie etsen te zien van Praagse kunstenaars. Om de hoek op de Blekerstraat 20 bevindt zich galerie-aan-huis Dédé Grützmacher, die momenteel wegens verbouwing geslotenis. Christine Zwiers aan de Kuipersdijk 100 noemt zich wel galerie, maar is meer een kunsthandel in klassieke Hollandse landschappen. Aan de Deurningerstraat 92 heeft galerie 7514 BK een kleine, sobere expositieruimte.

Twee galeries buiten het centrum hebben prachtige locaties voor hun expostities. De Villa aan de Espoortstraat 182 is alleen al een genot om naar toe te rijden. In een enorm pand met een immense tuin, tussen Boulevard 1945 en de Oliemolensingel, zijn drie expositieruimten, waar elke maand nieuw werk van beeldend kunstenaars te zien is. In de tuin staan incidenteel beelden opgesteld. Ook Art Fundum heeft in het voormalige klooster Dolphia aan de Gronausestraat 710 in de zomer beelden opgesteld in de binnentuin. De daaromheen gelegen zuilengalerijen en de voormalige eetzaal zijn ingericht als expositieruimte, waar moderne kunst geëxposeerd wordt. Van 21 april tot 25 mei zijn hier in het kader van het Festival Cultuur in Kleur onder andere kleuretsen van de uit Curaçao afkomstige Sam Parabirsingh te zien.

Voor vrijwel alle galeries geldt dat ze 's middags geopend zijn van dinsdag tot en met zaterdag.

De auteur van dit artikel Jan Willem van Poortvliet, is de opvolger van Hugo Roele, die deze week voor een jaar naar het buitenland (Rusland) vertrekt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.