(reactie op 'Laservakgroep lokt studenten met geld', UT-nieuws 4 april 1996)
Het eerste lijkt ons niet het probleem: de natuurkunde student heeft een brede interesse. Kennelijk is toch de bijna spreekwoordelijke gemakzucht van de studenten het probleem. Wie gaat er nu zwoegen en zweten onder leiding van prof. Witteman als je ook gezellig kunt relaxen bij een van de andere vakgroepen?
Tja, waar gaat het toch heen met het niveau van de opleiding. Tot voor kort werd dit niveau nog enigszins gegarandeerd door het voor veel vakgroepen verplichte vak Detectie en Signaalverwerking, gegeven door genoemde professor Witteman. Door de slagingspercentages van maar liefst 10% was dit vak gelukkig nog een laatste redmiddel om de kwaliteit van de opleiding TN te waarborgen. Helaas is dit vak bij veel vakgroepen nu niet eens meer verplicht! Algehele degradatie dreigt, maar er is nog een mogelijkheid om aan deze verloedering te ontsnappen: afstuderen bij Witteman. Dit kan nog, maar zelfs dat wil hij ons ontnemen; hij wil een maximum stellen aan het aantal studenten dat mag afstuderen bij zijn vakgroep.
Om andere studenten de kans te bieden op aanvaardbaar niveau af te studeren, zijn wij (zoals veel andere TN'ers) zo sociaal deze ereplaatsen niet te bezetten. Wij offeren onze toekomstmogelijkheden op door bij een andere vakgroep af te studeren. Hoplijk maakt prof. Witteman de vergoeding niet zo hoog, dat andere studenten hun goede bedoelingen ondergeschikt maken aan geld.
Nienke Boersma, Victor Breedveld, Henkjan Gersen en Roland Wientjes (enkele luie TN-actievelingen).