Maurice de Hond

| Redactie

Informatica is inmiddels een gevestigd vakgebied, de faculteit Informatica en de studievereniging Inter-Actief vieren in mei hun derde lustrum, maar de 'bit-boom' is nog steeds in volle gang. Volop reden dus om het jubileum luister bij te zetten met een symposium op 9 mei over de toekomst van de informatietechnologie. Het symposium heeft dan ook de titel 'INFuture' meegekregen. Een van de eerste s

Informatica is inmiddels een gevestigd vakgebied, de faculteit Informatica en de studievereniging Inter-Actief vieren in mei hun derde lustrum, maar de 'bit-boom' is nog steeds in volle gang. Volop reden dus om het jubileum luister bij te zetten met een symposium op 9 mei over de toekomst van de informatietechnologie.

Het symposium heeft dan ook de titel 'INFuture' meegekregen. Een van de eerste sprekers is de mediagenieke opiniepeiler Maurice de Hond. Hij zal het 'Digi Delta-plan' voor Nederland toelichten. Wat zou de Nederlandse overheid moeten doen om ervoor te zorgen dat de economie en de samenleving zo veel mogelijk profiteren van de bitexplosie die zich nu aan het voltrekken is?

In het begin van de middag spreekt directeur Kees Neggers van SURFnet bv. Zijn organisatie heeft als missie de ontwikkeling en beschikbaarstelling van een geavanceerde communicatieinfrastructuur voor de onderzoek- en onderwijsgemeenschap in Nederland. Sleutelactiviteit daarbij is het inzetten van nieuwe technologieën ter realisatie van innovatieve diensten. Deze activiteit lijkt volgens Neggers veel op het banen van een pad in een oerwoud. In zijn presentatie gaat hij in op de belevenissen daarbij van SURFnet tot nu toe en de plannen voor nieuwe expedities.

Aan het einde van de middag is het woord aan Remi Bourgonjon, adjunct-directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium. Voor Philips is onder meer van belang dat het software-aandeel in consumenten-electronica steeds belangrijker wordt. Meer en meer wordt de toegevoegde waarde van dergelijke produkten bepaald door de functionaliteit, die mogelijk wordt door 'embedded' software. In zijn lezing zal Bourgonjon ingaan op de verschillende veranderingen (technologisch én organisatorisch) die hiervan het gevolg zijn, de fasen waarin die plaatsvinden en de gevolgen voor de consumentenelectronica-industrie als geheel.

Voor de diepgravers hebben de organisatoren twee buitenlandse sprekers uitgenodigd, Gregor Kiczales (USA) en Chris Horn (Ierland). De Amerikaan behandelt de nadelen van de huidige abstractie-concepten binnen de softwareontwikkeling en bespreekt enkele alternatieve concepten. Horn zal het hebben over de uitwisseling van gegevens tussen applicaties die in verschillende programmeertalen zijn gebouwd en onder verschillende besturingssystemen draaien.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.