Smeermiddel
Een geniaal smeermiddel. En als het werkt, kunnen we gezien de teruglopende studentenaantallen nog wat gaan beleven. Want alle Nederlandse universiteiten zullen zich direct met nietsontziende ijver bovenop het concept storten. En dan zal het huidige omkopen van aankomend studenten - met een mooie campus, groene sportvelden en een opwindend kroegleven, laat staan met zoiets saais als goed onderwijs - kinderspel blijken.
De strijd om de student zal escaleren. Instellingen zullen elkaar bestoken in een keiharde prijzenslag met de collegegelden, slechtlopende studies goedkoop in de aanbieding gooien, en mekaars studenten wegkopen met alle 'goodies' die de moderne marketing biedt - airmiles voor leuke reisjes, kerstpakketten en flessen wijn, spaarpunten voor koffiezetapparaten en goudgerande chipcards voor korting bij het grootwinkelbedrijf.
Kinnesinne
Hogescholen noemen zich voortaan in het buitenland universiteit. Extra grandeur voor over de grenzen. Minister Ritzen en de VSNU vinden dat onzin. De voorzitter van de hbo-raad zegt daarentegen dat het 'volkomen aansluit bij de Angelsaksische standaarden. Hogeschool zegt het buitenland niets, universiteit wel.' De VSNU noemt het 'een typisch voorbeeld van academic drift , waaraan hogescholen zich wel vaker schuldig maken'. Oh, oh, nog meer concurrentie voor de vreselijk getergde universiteiten. Want wie weet is dit de eerste stap van het hbo om zich ook in eigen land 'universiteit voor beroepsonderwijs' te gaan noemen. En daar draait deze kinnesinne om: concurrentie.
Universiteiten en hbo voeren een heftige strijd om het snel in aantal afnemende vwo-leerlingen te vangen, dat het hoger onderwijs in durft te stappen. Ondertussen lijken de leerpaleizen steeds meer op elkaar. Geen havo-ganger waagt zich nog op de hogescholen, omdat het niveau te hoog is. Zowel hbo- als universitaire opleidingen duren vier jaar. Eindwerkstukken op het hbo heten scripties. 'Toegepaste' wetenschappen verpesten het academische klimaat. Stapelaars kunnen nauwelijks het verschil ontdekken tussen hun eerste en tweede studie. Het hbo heeft gewoon groot gelijk. De universiteiten hebben het absolute alleenrecht verloren zich universiteit te noemen. En niet alleen in het buitenland.