Het gaat om een organisatiewijziging in categorie 2, dat is er eentje zonder ‘ingrijpende rechtspositionele gevolgen’ voor medewerkers zoals gedwongen ontslagen. Marketing & Communicatie wil namelijk haar organisatiestructuur wijzigen. In het bericht staat: ‘Van een lijnorganisatie naar een matrixorganisatie’. Zo’n matrixorganisatie houdt in dat de M&C-medewerkers in verschillende teams werken en aan meerdere projecten. Daarbij rapporteren ze aan meerdere leidinggevenden.
Organisatiewijziging
Omdat hierdoor de ‘taakinhoud’ en de werkzaamheden van de medewerkers kunnen veranderen, heeft het managementteam van de dienst een formele organisatiewijziging afgekondigd. Die geldt voor alle medewerkers van de dienst, behalve het Alumni & Development Office.
De herstructurering van de dienst zit al langer in de pijplijn. Al sinds vorig jaar is de dienst bezig met het zogeheten ‘Project Refinement MC’. Die moet de dienst ‘wendbaarder, efficiënter en financieel toekomstbestendiger maken’.
Invloed financiële situatie
De financiële situatie van de UT heeft ook haar invloed op de beslissing, zo valt te lezen. Onder andere door het niet mogen verlengen van tijdelijke contracten en ander ‘natuurlijk verloop’ is de dienst al met meer dan 10 procent in fte gekrompen. ‘Die uitstroom is niet evenredig over de MC-disciplines en teams verdeeld.’
De dienstraad krijgt het organisatiewijzigingsplan eind mei ter instemming. Diezelfde dienstraad gaf afgelopen week al advies op het conceptplan en zegt ‘de noodzaak voor herstructurering te herkennen’ en dat ‘de voorgestelde programmalijnen en matrixstructuur potentie bieden’. Toch roepen die volgens de decentrale medezeggenschap wel vragen op over de ‘uitvoering en impact op de dagelijkse praktijk’. ‘Het succes van deze wijziging valt of staat met de wijze van implementatie en communicatie naar medewerkers’, schrijft de dienstraad.
Dienstraad hamert op communicatie
De dienstraad hamert daarom op het belang van de communicatie naar de individuele medewerkers toe. Het moet volgens de raad duidelijk zijn wat de hernieuwde rollen zijn van medewerkers. ‘Heldere roldefinities zorgen ervoor dat medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht en welke relaties er zijn met andere teams en rollen’.
De raad zegt ook te willen waken voor verhoogde werkdruk tijdens de overgangsfase naar een nieuwe dienststructuur en verwacht zowel een tussentijdse evaluatie in december 2025 als een eindevaluatie na de organisatiewijziging in de zomer van 2026.