Fokker
Stimuleringsfonds
Er zouden geen dure apparaten betaald moeten worden uit het stimuleringsfonds. Daarnaast zou een maximale termijn van drie jaar moeten worden afgesproken voor ondersteuning van projecten. Mare (Leiden) citeert het advies van het college van decanen aan het college van bestuur uit het tot nu toe nog vertrouwelijke juryrapport van het stimuleringsfonds. Het fonds heeft de Leidse universiteit ingesteld om vernieuwende onderwijs- en onderzoeksprojecten met geld te stimuleren. Er is per jaar 5,4 miljoen gulden voor uitgetrokken. Grootste probleem vinden de dekanen de grote bedragen voor kostbare apparatuur, zoals bijvoorbeeld een massaspectometer voor Geneeskunde waarvoor 1,4 miljoen gulden is gevraagd. Het CvB heeft hier weinig problemen mee, mits de aanvragers aangeven op welke wijze eventueel benodigde extra- of vervolgaanvragen gefinancierd gaan worden.
Hoogleraren
Hoogleraren moeten weer de baas worden over de verschillende wetenschapsgebieden van de Universiteit van Amsterdam. Daarmee opent Folia (Amsterdam) de voorpagina. Hoogleraren moeten de nieuwe eenheden van veertig tot tachtig wetenschappers (waarin de vakgroepen opgaan) besturen. De macht van de faculteiten moet sterk worden teruggebracht. Dat stelt de 'commissie ter versterking facultair bestuur' in haar eindrapport dat vorige week verscheen. De commissie hekelt de collectieve besluitvorming in de huidige vakgroepen, waardoor 'onvoldoende aandacht voor individuele impulsen voor kwaliteitsverbetering' zou bestaan. De leden van de nieuwe eenheden moeten uit hun midden een hoogleraar kiezen, 'een gerespecteerd wetenschapper', die de baas wordt. De hoogleraar-manager krijgt verregaande bevoegdheden: hij is verantwoordelijk voor het geld en de organisatie van de eenheid, kan besluiten welke wetenschappers vooral onderwijs moeten geven en wie zich kan toeleggen op onderzoek. Wetenschappers mogen zich niet langer verschuilen achter het beeld van de 'autonome, individuele' medewerker waarmee de 'academische vrijheid' is gegarandeerd.
Oplichters
In Amsterdam zijn louche huisjesmelkers weer actief. In Ad Valvas het verhaal van drie rechtenstudenten die werden opgelicht. Het drietal krijgt na het plaatsen van een advertentie de ideale woonruimte aangeboden. Voordat ze het standaard-Consumentenbond- contract tekenen lezen ze het goed door en gaan nog even langs bij het politiebureau om te controleren of er ooit moeilijkheden met het betreffende pand waren geweest. Ze vragen de verhuurder zelfs of hij de eigenaar is van het huis, wat hij bevestigt. Alles lijkt in orde en zemaken zowel de borg als de huur over, in totaal 2200 gulden. Dan blijken ze echter in het ootje te zijn genomen. Amper een week na het tekenen van het contact steken ze hun nieuwe voordeursleutel in het slot en is er iets eigenaardigs aan de hand. Binnen vinden ze twee andere studenten die aan het behangen zijn. De studenten bezitten eenzelfde contract, alleen met een andere datum. 'Ze zijn maar één ding vergeten', reageert het kamerbureau van de Studentenvakbond van de Vrije Universiteit op het verhaal van de studenten. 'Het is heel essentieel om bij de Stedelijke Woningdienst of het kadaster na te gaan of de eigenaar daadwerkelijk eigenaar is.' Navraag bij de buurman leert de drie studenten dat de moeder van de zogenaamde huiseigenaar er heeft gewoond en dat zij op korte termijn uit haar woning zou worden gezet wegens huurachterstand.
Ajax-model
Een aantal Utrechtse faculteiten gaat komend studiejaar experimenteren met excellente studie-onderdelen in het doctoraal. Het extra aanbod is in beginsel alleen toegankelijk voor studenten die zich in de propaedeuse hebben onderscheiden. Volgens het college van bestuur moet Utrecht zijn toptalent in de toekomst gaan selecteren via het 'Ajax-model', aldus het U-Blad