De collectie schilderijen van de UT is omvangrijker en interessanter dan velen weten. Soms zeer waardevolle werken van grote namen als Appel, Corneille en Citroen hangen 'gewoon' in gangen, kantoren en bibliotheken. Daarnaast zijn sinds 1995 ook steeds meer geleende kunstwerken te bewonderen in de werkvertrekken van medewerkers. Binnenkort is het eerste 'leenjaar' voorbij.
Een Citroen, oneerbiedig half verstopt achter een stel garderobekasten in de centrale bibliotheek en, in dezelfde ruimte, maar liefst zes echte Corneilles aan de muur naast het kopieerapparaat. Twee manshoge Citroens in de bestuursvleugel, een srtudent en zijn leermeester. De UT-kunstcollectie schittert vaak in opvallende onopvallendheid. De collectie beslaat ongeveer 970 kunstwerken, met een totaal waarde van ongeveer twee miljoen en wordt beheerd door Bureau Cultureel Centrum (BCC).
De totale collectie is op te splitsen in vier (deel-)collecties. De eerste verzameling kunstwerken is ontstaan uit de Beeldende Kunst Regeling. Deze regeling (inmiddels afgeschaft) zorgde er voor dat kunstenaars een uitkering van het Rijk kregen, in ruil voor de produktie van een of meer kunstwerken per jaar. Het Rijk leende deze werken uit aan allerlei openbare instellingen, waaronder de UT. Toen de regeling werd stopgezet, eiste het Rijk her en der een aantal kunstwerken op. De rest werd geschonken en zo kreeg de UT er ongeveer 800, waarvan een deel verspreid over de gebouwen en de campus, is te zien.
De tweede verzameling is de eigen collectie van de UT en omvat 90 werken, waaronder 'Campus 2' (had niets met Twentse Campus te maken) van Appel, 'Terre Maxiconie'van Corneille en Izaks. Appel en Corneille waren de oprichters van de Experimentele Groep en van Cobra (afkorting van Copenhagen, Brussel en Amsterdam, een in 1948 opgericht een internationale groep schrijvers en dichters). Appel (1921) maakte schilderijen en beeldhouwwerken en experimenteerde met collages van gevonden voorwerpen. Beroemd is onder andere zijn in felle kleuren beschilderde Mercedes. Hij is de Nederlands bekendste nog levende schilder. Bij het werk van Corneille (1922) zijn invloeden van zijn reizen (Noord-Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, Verenigde Staten) zichtbaar. Daarnaast heeft Corneille bekendheid gekregen door zijn illustraties voor boeken.
Izaks was een Enschedese kunstenaar en schilderde o.a. het doek 'Oranje modder nr II', dat in de Kleine Zaal van de Vrijhof hangt. Hoofd BCC Hannah de Vries is erg trots dat de UT zoveel werken van Izaks bezit.
De derde collectie bestaat uit 80 werken van Citroen, die voor een deel door de meester zelf zijn uitgezocht. De Citroen-collectie omvat daarom ook werken van Appel en Corneille. Citroen (1896-1983) was een Nederlandse schilder, grafisch kunstenaar en schrijver. Hij studeerde aan de kunstschool in Berlijn en was medestichter van 'De Nieuwe Kunstschool', de eerste vrije academie in Nederland. Later was hij docent aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten.
De vierde collectie bestaat uit een twintigtal monumentale kunstwerken op centrale plaatsen op de campus. Deze buitenkunst, zoals Het Torentje van Drienerlo van Wim T. Schippers, het Sardineblik van Ger van Elk en het Signaal(in de volksmond meestal 'de zuurstok' genoemd) van Meinen is bij veel mensen bekend, omdat zij er dagelijks mee geconfronteerd worden op weg naar hun werk of studie. Binnenkort zal het Signaal verhuizen van het Vrijhofplein om plaats te maken voor een nieuw kunstwerk ('Information Plaza'), van Andrea Blum. Dit kunstwerk omvat een vierkant plein waar nieuws van de UT, plaatselijk nieuws, nationaal en internationaal nieuws is te volgen, door middel van lichtkranten.
Een deel van de kunstwerken (meestal uit de buitenkunstcollectie) op de UT te vinden komt voort uit de éénprocentsregeling waarbij één procent van het budget van nieuwbouw besteed moet worden aan kunst. De muurschildering 'Spiegel, Spiegel' in het Collegezalencomplex is daar een voorbeeld van.
Door het wegvallen van de kunstwerken uit de Beeldende Kunst Regeling is het aanbod van kunst op de werkplek afgenomen. Daarom stelt het CvB sinds 1995 geld ter beschikking om kunst te lenen via de kunstuitlenen in Hengelo en Enschede. Medewerkers en gebouwen kunnen daarbij zelf kunstwerken uitzoeken. Binnenkort (april) zal het eerste leenjaar voorbij zijn. De geleende kunstwerken moeten dan weer worden ingeleverd. Men kan echter direct nieuwe kunstwerken uitzoeken. Hiervoor zal BCC in april een speciale dag (exacte datum nog onbekend) organiseren, waar geinteresseerde werknemers kunst kunnen bekijken en uitzoeken.
In de toekomst hoopt BCC 'de bestaande kunstcollectie voor zowel mensen op als buiten de UT meer toegankelijk te maken. Men denkt aan exposities en bijvoorbeeld het uitgeven van ansichtkaarten met afbeeldingen van de kunstcollectie.'
De kunstcollectie van de UT wordt beheerd door BCC. Voor meer informatie kunt u terecht bij Hannah de Vries, hoofd BCC (tel. 4894400).
De zes Corneilles in de bibliotheek