VWO-ers krijgen wiskundeles op universiteit

| Redactie

Of het de UT op (korte) termijn meer nieuwe studenten Toegepaste Wiskunde oplevert moet nog blijken, feit was wel dat de negentig 5 VWO-leerlingen uit Almelo, Enschede en Hengelo afgelopen dinsdag ingespannen en geconcentreerd het college wiskunde aan de UT volgden (foto). Het college 'Grafentheorie', verzorgd door prof. dr. C. Hoede, maakte deel uit van de lessenserie in het kader van het project

Of het de UT op (korte) termijn meer nieuwe studenten Toegepaste Wiskunde oplevert moet nog blijken, feit was wel dat de negentig 5 VWO-leerlingen uit Almelo, Enschede en Hengelo afgelopen dinsdag ingespannen en geconcentreerd het college wiskunde aan de UT volgden (foto). Het college 'Grafentheorie', verzorgd door prof. dr. C. Hoede, maakte deel uit van de lessenserie in het kader van het project 'Doorlopende Wegen'.

Doorlopende Wegen is een project van zeven scholengemeenschappen in de Twentse regio, de UT en de Hogeschool Enschede. In de lessenserie maken de leerlingen kennis met de gang van zaken op de UT en bovendien nemen de docenten van school en universiteit een kijkje in elkaars keuken. Eerder al volgden HAVO- leerlingen een scheikunde-project op de Hogeschool Enschede.

De lessenserie is opgezet, omdat voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs de overstap naar het hoger onderwijs vaak huizenhoog blijkt. Niet een gebrek aan kennis is het probleem, maar eerstejaars kunnen soms maar moeilijk omgaan met hun pas verworven zelfstandigheid. Die hebben ze zich nog niet eigen gemaakt, evenmin als het probleemoplossend werken en het leren van onderzoeksvaardigheden. Met Doorlopende Wegen krijgen ze een voorproefje van hoe het er in het hoger onderwijs aan toe gaat.

Na het hoorcollege werden de leerlingen in groepjes opgedeeld en moesten ze een aantal probleemstellingen oplossen. Hoede had tijdens het hoorcollege aan een aantal aanwijzingen gegeven. Het televisiespelletje 'Liefde op een eerste gezicht' was daarbij een prima praktijkvoorbeeld. Want als drie meisjes dezelfde jongen kiezen betekent dat dat er géén drie paartjes kunnen ontstaan, maar in ieder geval wel ééntje. En via de partnerkeuze ging Hoede naar fabrieksarbeiders die aan frees-, stans- of boormachines moesten worden gekoppeld. 'Zo krijgen jullie een mooi idee van de problemen die je in de wiskunde tegenkomt', hield Hoede zijn toehoorders voor.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.