Honderdtwintig studenten hebben zich tot nu toe ingeschreven voor het Chipkaartproject IBM Smartcard Identification (ISI) van de faculteiten Informatica (INF) en Technische Bedrijfskunde (TBK) en IBM. In totaal kunnen tweehonderd studenten meedoen. De inschrijftermijn loopt officieel deze week af, maar volgens Jan Melief van INF blijft de inschrijving nog wel even open, want 'het project is er leuk genoeg voor'. Aan het project is tevens een prijsvraag verbonden met als hoofdprijs een IBM Thinkpad ter waarde van ongeveer 9500 gulden.
De UT stelt aan deelnemers een chipkaartlezer ter beschikking waarmee de student thuis tentamencijfers kan inzien, cijfersloten wijzigen, saldi van de elektronische beurs lezen, voorkeurtelefoonnummers wijzigen en kan experimenteren met de subset van de IBM MultiFunctionCard gereedschapset. Om mee te kunnen doen moeten de studenten beschikken over een computer met Windows, een vrije seriële poort en een IP-verbinding met het UT-net. Voor het gebruik van de chipkaartlezer betaalt de deelnemer 25 gulden, die hij terugkrijgt wanneer de kaartlezer weer wordt ingeleverd. In maart ontvangen de studenten de kaartlezer en vanaf april kunnen ze hun tentamencijfers inzien. 'Laat studenten thuis maar kennis maken met de moderne technologie en de nieuwste toepassingen', zegt Melief.
Het ISI kaartproject is een uitbreiding van de mogelijkheden van de chipkaart, die iedere UT student vorig jaar heeft gekregen. De automatisering van de berichtgeving van tentamencijfers kan de faculteiten geld en tijd besparen. 'Vooral voor TBK geldt dat ze heel veel tentamenbriefjes moeten tekenen en verwerken. Soms zijn er wel vierhonderd studenten die aan een tentamen hebben deelgenomen. Kan het via de computer dan scheelt dat toch een heleboel handtekeningen zetten voor faculteitsdecaan Krabbendam', vervolgt Melief. 'Informaticastudenten roepen we met dit project eigenlijk op de grenzen van het systeem te ontdekken. Stel dat een student ontdekt hoe je elektronisch het tentamencijfer kunt veranderen. Laten ze maar met ideeën komen over hoe de chipkaarttechnologie te onderbouwen en uit te bouwen. Dat is ook de reden dat er aan het project een prijsvraag is verbonden. De deelnemers worden zo gedwongen het idee ook op papier te zetten.'
Belangstellenden kunnen zich elektronisch aanmelden (http://www.cs.utwente.nl/ut/chipkaart) of schriftelijk via een aanmeldingsformulier dat verkrijgbaar is bij BOZ-INF/BIT. Meer informatie is 's morgens te verkrijgen bij Jan Melief onder telefoonnummer 4466.