Plan: beurs voor promovendi

| Redactie

Minister Ritzen ziet wel wat in het idee van PvdA-kamerlid en economie-hoogleraar Rick van der Ploeg om beurspromovendi zelf hun promotor te laten kiezen. Hij zegt binnenkort met de universiteiten en andere betrokkenen over dit `marktmodel' te willen overleggen. Ritzens onorthodoxe partij- en vakgenoot Van der Ploeg lanceerde zijn idee vorige week in een opiniestuk in de Volkskrant. Aan de ene kan

Minister Ritzen ziet wel wat in het idee van PvdA-kamerlid en economie-hoogleraar Rick van der Ploeg om beurspromovendi zelf hun promotor te laten kiezen. Hij zegt binnenkort met de universiteiten en andere betrokkenen over dit `marktmodel' te willen overleggen. Ritzens onorthodoxe partij- en vakgenoot Van der Ploeg lanceerde zijn idee vorige week in een opiniestuk in de Volkskrant.

Aan de ene kant toonde hij zich kritisch over de vervanging van de personeelstatus van aio's door een stelsel van promotiebeurzen. Maar, redeneerde hij: àls je zo'n verandering doorvoert, moet je er ook de voordelen van benutten. In ruil voor het verlies aan rechtszekerheid wil Van der Ploeg de mogelijkheid bieden om mensen met een eigen onderzoeksplan een beurs te geven, waarmee ze dan zelf hun begeleider uitzoeken. Zo 'wordt de prikkel voor hoogleraren om goede begeleiding te geven groter.'

De reacties op dit plan zijn tot nu toe verdeeld. Maar de minister is er alvast enthousiast over, zo meldde het PvdA- Vlugschrift van zondag 20 januari. Ook Ritzen verwacht dat aldus het contact tussen promovendus en begeleider kan verbeteren. Hij gaat het plan daarom binnenkort bespreken met de VSNU, onderzoeksorganisdatie NWO en het landelijk aio-overleg.

Een andere partijgenoot, oud-topmabtenaar en oud- staatssecretaris dr. R.J. In 't Veld, is wat sceptischer. Hij wijst op het belang dat ook promovendi hebben bij een goede inbedding in grotere onderzoekprogramma's. Mensen die met eigen plannetjes de markt op gaan, zouden geisoleerd kunnen raken. In 't Veld vind daarom dat er eerst maar eens op kleine schaal een experiment moet komen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.