Ruim zeventig procent van alle vragen die tussen september en december aan de LSVb-Studentenlijn werden gesteld, gingen over de vergoeding voor een OV-kaart die door een verblijf in het buitenland niet gebruikt is.
Zo'n 450 keer werd de LSVb over dit onderwerp gebeld. De stroom vragen kwam op gang nadat het ministerie van Onderwijs vlak voor de zomer had besloten een vergoeding voor niet- gebruikte OV-kaarten te geven aan studenten die in het kader van een uitwisselingsprogramma van de Europese Unie in het buitenland verbleven hebben.
Na de eerste vragen van studenten die op een andere basis in het buitenland geweest zijn, kondigde de LSVb aan ook voor hen een vergoeding te willen. Vervolgens stond de telefoon bijna niet meer stil. Het ministerie van Onderwijs heeft inmiddels besloten dat alle studenten die vanaf februari aanstaande naar het buitenland gaan een vergoeding kunnen krijgen. De LSVb wil echter dat deze regeling met terugwerkende kracht gaat gelden. De zaak ligt nu bij het College van Beroep Studiefinanciering. Zo nodig wil de LSVB er zelfs voor naar de rechter stappen.
De Studentenlijn is volgens de LSVb de afgelopen paar jaar uitgegroeid tot een vraagbaak, niet alleen voor studenten en hun ouders, maar ook voor onder meer decanen en rechtswinkels. In totaal registreerde de LSVb in drie maanden 617 telefoontjes. Binnenkort zal de lijn ook via Internet te bereiken zijn.
HOP, Hanne Obbink