'Studenten uit warme landen vinden Nederlanders in de winter vaak minder vrolijk dan in de zomer. Die zijn dus nog niet in midden of noord Zweden geweest. Daar zijn de mensen 's winters pas echt depressief. Niet zo gek misschien, als je bedenkt dat het in Sundsvall in december al om drie uur 's middags donker wordt.
'Waarom ik volgende week toch naar huis ga? In Zweden is kerst nog een feest met veel traditie. De hele familie komt bij elkaar, we krijgen cadeautjes, eten met z'n allen en gaan naar de kerk.'
Helen Pettersson komt uit Sundsvall, Zweden, en studeert in Enschede Management & Technologie.
Spanje'Het weer in Nederland valt best mee. Het is nu wel koud en regenachtig maar daar hebben we niet zo'n last van. We wonen ook op de campus dus we hoeven niet ver te fietsen, dat scheelt misschien.
'Of we nog gaan schaatsen en sneeuwballen gooien? Dat zien we dan wel weer. Voorlopig zijn we druk met andere dingen. Met eten koken bijvoorbeeld en studeren natuurlijk. We wonen allebei voor het eerst op ons zelf en dat moet nog wennen.
'De manier waarop jullie hier kerst vieren vinden we een beetje vreemd. De meeste mensen in Spanje gaan op 25 december wel naar de kerk, en we hebben ook vakantie, maar cadeautjes geven doen wij vooral tijdens Driekoningen, op 5 en 6 januari. De kinderen moeten dan een brief schrijven waarin ze de drie koningen vertellen welke goede dingen ze het afgelopen jaar gedaan hebben. Die brief doen ze 's avonds in een goed gepoetste schoen, met een glas melk en biscuitjes, en de volgende dag zitten er dan cadeautjes is. Als je tenminste lief bent geweest.
'Sneeuw heb je in Spanje eigenlijk alleen maar in de bergen. Tijdens zware winter stormen valt er in de rest van Spanje wel eens wat, maar dat stelt niet zo veel voor.'
Zulema Belloso Countra en Esther Meda Andrés komen uit Valladolid, Spanje en studeren Management & Technologie.
Australië'De wind, de wind is hier anders. In Australië komt die warm en droog vanaf de woestijngebieden aanwaaien. Hier in Nederland is hij meestal koud en vochtig. Als het bij ons regent, koelt het altijd af. Terwijl het hier in de winter juist warmer wordt als er een buitje valt. Het vochtige hollandse weer vinden we overigens heerlijk verfrissend. Je moet weten dat er de afgelopen drie, vier jaar in Zuid Australië bijna geen neerslag is gevallen. Alles is er vreselijk droog en stoffig.
'Vallende sneeuw hebben we nog nooit gezien. Je kunt in Australië wel skiën of langlaufen maar dan moet je naar de bergen. We zijn er allebei één keer geweest. In Adelaine, de stad waar wij studeren, is het zomers tussen de 18°C en 45°C en 's winters tussen de 0°C en de 25°C. Sneeuw en ijs kun je daar dus wel vergeten. We hopen echt dat er een strenge winter komt, zodat we falling snow kunnen zien en op natuurijs kunnen schaatsen. Het is hier ontzettend vlak en vooral de sloten en kanalen zijn onvoorstelbaar recht. Het lijkt ons schitterend om relaxed tussen wit besneeuwde weilanden door te glijden.'
Michael Ostrognay en Nathaniel Lewis komen uit Adelaine, South Australia en studeren drie maanden Computer Systems Engineering.
Japan'Fietsen door regen en wind is not that much fun. Ik woon in de stad dus moet ik elke morgen door weer en wind naar de campus trappen. Van mij hoeft dat niet zo. In Tokyo is het weer ongeveer het zelfde, alleen reis je daar met de metro.
'Er komen in Japan 's winters zware stormen met sneeuw voor. Alleen de sneeuw blijft nooit lang liggen. Behalve in de bergen natuurlijk.
'Het gekste aan de winter in Nederland vindt ik de eleven-city's-skating-tour. Vorig jaar was ik in februari hier. Mijn vrienden wilden perse dat ik mee ging om te kijken. Nou, dank je wel. De hele dag in de bittere vrieskou op de oever van een kanaal naar langs schaatsende mensen en op en neer springende volwassenen kijken. Ik doe thuis de televisie wel aan. Nederlanders maken veel te veel drukte om een beetje koude. Overal in de wereld beginnen mensen te klagen wanneer de temperatuur onder nul komt of worden zelfs bang als het heel hard begint te vriezen. Alleen Hollanders roepen: mooi, mooi, blij, blij, nog meer vorst, leuk, komt er weer een elfstedentocht.'
Yoko Emoto komt uit Tokyo, Japan, en studeerde in Enschede Technische Bedrijfskunde.
Curaçao'Ik moet erg wennen aan het Nederlandse weer. 's Zomers gaat het nog wel. Maar 's winters word ik er gewoon chagrijnig van. Dan heb ik moeite om mijn bed uit te komen. In Curaçao komt de zon het hele jaar al voor zeven uur 's morgens op. Als hethier slecht weer is wordt het in december niet eens echt licht. Bovendien kun je heel goed aan Nederlanders merken wanneer het koud en donker is. Ze zijn dan een stuk minder open en vrolijk.
'Vorig jaar ben ik in februari naar Curaçao gegaan. De avond voordat ik op het vliegtuig stapte vroor het bijna 20°C. Toen ik de volgende dag aan de overkant van de oceaan uitstapte was het 35°C. Heerlijk om aan de koude te ontsnappen.
'Sneeuw vind ik wel mooi hoor. Het is een heel gek gezicht als je uit je raam kijkt en de hele wereld ziet er uit als de binnenkant van een vriezer. En ijs is ook leuk. Ik heb in 1995 in Sint Nicolaasga voor het eerst op water gestaan. De lage temperaturen heb ik inmiddels geaccepteerd. Alleen aan de verschrikkelijke wind en de verschrikkelijke regen wen ik nooit - en dat je daar dan ook nog doorheen moet fietsen.'
Joanne Nicastia is op Curaçao geboren, studeert TBK, is voorzitter van S.M.I.T. en woont reeds 3 jaar in Nederland.
Stichting S.M.I.T.Deze pagina kwam tot stand in samenwerking met de stichting S.M.I.T. (Student Mobility In Twente). Nederlandse studenten van S.M.I.T begeleiden buitenlandse studenten op de UT door ze bijvoorbeeld van het vliegveld te halen, ze over de campus rond te leiden of ze te vergezellen bij een bezoek aan de vreemdelingenpolitie. Bovendien organiseert de stichting ontmoetingsavonden, uitstapjes, excursies, en uitwisselingen met zusterorganisaties uit andere steden. Nederlandse studenten kunnen mentor of bestuurslid worden. Informatie tel: 4894052 of [email protected]