Oratie prof.dr. W. Wei

| Redactie

Kwaliteit moet de ultieme maatstaf zijn waaraan alle onderwijsvernieuwingen aan de Universiteit Twente moeten worden afgemeten. Twente moet zich kwalitatief kunnen meten met bekende universiteiten op internationaal niveau. Dat stelde prof.dr. Bill Wei vorige week in zijn oratie als hoogleraar materiaalkunde aan de faculteit Werktuigbouwkunde.

Werktuigbouwkunde 'te makkelijk'

De opleiding werktuigbouwkunde is nu eigenlijk 'te makkelijk', zegt Wei in een toelichting op zijn oratie. Er moeten volgens hem meer drempels in de studie komen. 'Het kan niet de bedoeling zijn dat de zwakke studenten er door komen. Het recht te studeren is niet het recht om af te studeren.' Zwakke studenten moeten eigenlijk overstappen naar bijvoorbeeld de HTS. Dan kunnen ze in tweede instantie eventueel altijd nog instromen.

Wei vindt het een slechte zaak dat de UT de afgelopen jaren diverse nieuwe studies heeft opgezet met de bedoeling bij slinkende eerste geldstroominkomsten de middelen op peil te houden. Hij vreest dat door zo'n beleid de sterke faculteiten die de kern van de UT vormen worden verzwakt.

In plaats van veel geld te spenderen aan het opzetten van weer een nieuwe studie kan de UT beter de bestaande opleidingen op een creatieve manier versterken en profileren, bijvoorbeeld door nieuwe afstudeerrichtingen in te stellen, zoals WB heeft gedaan met haar 'milieustroom'.

Ook het major/minor-plan van rector Frans van Vught kan eventueel een optie zijn. Dat plan is nu nog teveel een 'Schnapps-idee', vindt Wei, die waarschuwt dat bij een verkeerde aanpak niemand er iets mee op schiet. De combinatie van een major in werktuigbouwkunde en een minor in materiaalkunde is zinvol. Die van een major in werktuigbouwkunde en een minor in wijsbegeerte niet. 'Dat is verdunning van de oude opleidingen.'

Wei keert zich tegen gedachten om meer onderwijs aan de UT in het kader van de internationalisering in het Engels te geven. Dat verzwakt de Nederlandse identiteit van de instelling. 'Je zult er trouwens niet veel buitenlandse studenten mee binnen halen. Bovendien wordt op de werkvloer waar de meeste studenten later terecht komen nog altijd Nederlands gepraat.'

Op zich heeft Wei er weinig bezwaar tegen om, zoals bij WB ook gebeurt, enkele vakken in het curriculum in het Engels te geven. De in zijn eigen vak materiaalkunde gebruikte boeken zijn immers ook in het Engels. De studenten willen de colleges zelf echter het liefst in het Nederlands, aldus Wei. 'Materiaalkunde is een heel nieuw vak, vandaar.' Afstudeerverslagen in het Engels vindt hij in ieder geval een slecht idee. 'De meeste studenten hebben al moeite om hun verslag in het Nederlands te schrijven. Ik ben niet aangesteld om ze les te geven in de Engelse taal.'

Wei wil zijn vak materiaalkunde beter inbedden in de studie werktuigbouwkunde. Hij hoopt het 'droge theoretische vak' (onderdeel van het tweedejaars projectonderwijs) zo boeiend mogelijk over te dragen, zodat WB-studenten 'gevoel krijgen' voor het materiaal. Zijn eigen studenten wil hij opleiden tot materiaalkundigen met een gevoel voor de verhouding tussen werktuigbouw en materiaalkunde. Wel blijkt het moeilijk om studenten voor zijn vak te winnen. Wei krijgt nu één afstudeerder per jaar.


Bill Wei: 'Major/minor-plan is nog teveel een Schnapps-idee.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.