Rector TU Delft weg

| Redactie

Meningsverschillen binnen het college van bestuur aan de TU Delft hebben geleid tot het vervroegd aftreden van rector magnificus Blaauwendraad. Dit meldt Delta. De raad van toezicht (RvT) is voornemens binnenkort een nieuwe rector en een nieuw derde collegelid te benoemen. Het aftreden van de rector komt amper twee maanden na het vertrek van het derde collegelid Veenendaal. Deze legde haar functie

Meningsverschillen binnen het college van bestuur aan de TU Delft hebben geleid tot het vervroegd aftreden van rector magnificus Blaauwendraad. Dit meldt Delta. De raad van toezicht (RvT) is voornemens binnenkort een nieuwe rector en een nieuw derde collegelid te benoemen. Het aftreden van de rector komt amper twee maanden na het vertrek van het derde collegelid Veenendaal. Deze legde haar functie neer omdat zij en collegevoorzitter Voogd het niet eens konden worden over de 'uitwerking en uitvoering' van eerder genomen besluiten. Ook tussen de rector en de voorzitter zijn problemen gerezen die de twee kennelijk noch onderling, noch onder leiding van de raad van toezicht wilden oplossen. De RvT heeft bij de problemen nu de kant gekozen van de voorzitter. Met de twee nieuw aan te zoeken collegeleden zal een 'regeerakkoord' worden gesloten. Voorzitter De Voogd zegt dat hij deze aanpak heeft voorgesteld om 'na al deze woelige jaren' het college als een hecht team te kunnen presenteren.' Schadeclaim

Wild was ze zich geschrokken. Margaret Vilks, secretaresse bij Informatica, vond onlangs een vordering van 60 duizend gulden op de deurmat. Iemand bleek onverzekerd brokken te hebben gemaakt met een auto waarvan het kenteken op Vilks' naam stond. In zo'n geval zijn zowel eigenaar als kentekenhouder aansprakelijk. Het Waarborgfonds Motorverkeer, dat de onverzekerde schade vergoedde, wilde dus graag even van Vilks innen.

Grote paniek, want dat geld was er niet. Wel kon het probleem snel worden verklaard. De UT-secretaresse had kort geleden haar oude auto ingeruild voor een nieuw exemplaar. In haar onwetendheid bleek Vilks het bewijs van overdracht dat ze van de autohandelaar had gekregen abusievelijk te hebben aangezien voor het door de wet vereiste 'vrijwaringsbewijs'.

Een geraadpleegde advocaat vertelde Vilks dat ze helaas aansprakelijk was èn bleef. Hij raadde haar aan het geld maar ergens te lenen. Ten einde raad klopte Vilks vervolgens aan bij UT-jurist Frank Groot (LG). Die besloot eens met het waarborgfonds te gaan praten en wist uiteindelijk een 'deal' uit het vuur te slepen: het fonds zal de claim niet invorderen, tenzij Vilks ooit zelf nog eens een beroep op het fonds zou doen.

Een mooie oplossing, vond een opgeluchte Vilks, want de kans dat ze nogmaals met het fonds te maken krijgt is normaal gesproken klein. 'Maar dit verhaal laat nog eens zien hoe belangrijk het is om bij het verkopen van een auto te zorgen dat je het vrijwaringsbewijs meteen in handen krijgt. Anders loop je de vreselijkste risico's', waarschuwt Groot.

Beroepsvereniging kennistransfer

Een nieuwe beroepsvereniging moet de kennistransfer tussen universiteiten en bedrijfsleven verder professionaliseren. De vereniging, Mirte, is vorige week in Twente opgericht.

Mirte (Managers en Intermediairs Research, Technologie en Economie) is uitdrukkelijk opgericht als beroepsvereniging, niet als gezamenlijk loket van de universiteiten. De bedoeling is medewerkers van transferbureaus bijeen te brengen, alsook hun gesprekspartners in het bedrijfsleven. Door kennis uit te wisselen moeten de contacten tussen universiteiten en bedrijven beter verlopen. De nieuwe beroepsvereniging zal onder meer werkgroepen oprichten om contractonderwijs en octrooigebruik te bestuderen.

Aanleiding voor de oprichting van Mirte was het gevoel dat de kennistransfer gebaat is bij sterkere professionalisering, zegt dr.ir. J.A. van Alsté, mede-oprichter van Mirte en directeur van de Liaisongroep van de Universiteit Twente. 'De mensen in dit veld staan vaak geïsoleerd. Sommigen hebben het als hoofdtaak in een aparte organisatie, maar anderen doen het naast hun eigenlijke taak erbij.'

'Verder met techniek'

Met een grote manifestatie 'Verder met techniek' sloot de landelijke Stuurgroep Techniek Primair Onderwijs vorige week woensdag in het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Techniek newMetropolis in Amsterdam haar werkzaamheden af. De stuurgroep werd in 1993 door de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ingesteld om het 'technisch analfabetisme' in Nederland te bestrijden.

De stuurgroep had voor het Actieplan Techniek in het Primair Onderwijs een subsidiepot van 14 miljoen gulden te verdelen. Ze heeft de afgelopen vier jaar naar eigen zeggen 85 procent van de basisscholen kunnen activeren om iets aan techniek te doen. Zevenduizend scholen kregen gratis lesmateriaal over techniek. De stuurgroep ondersteunde bijna honderdnegentig samenwerkingsprojecten van scholen en buitenschoolse instellingen. Ook subsidieerde zij de inrichting van speciale technieklokalen aan 46 pabo's.

Hoewel de 'instellingsperiode' van de stuurgroep nu is afgesloten, gaan de inspanningen onder het motto 'Verder met techniek' gewoon door. Tijdens de slotmanifestatie droeg de stuurgroep symbolische estafettestokjes over aan vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en bedrijfsleven. Zij moeten zorgen dat techniek ook in de toekomst een 'hot item' blijft.

Proces-verbaal

Vier studenten zijn in de vroege zondagochtend op de Campuslaan aangehouden omdat zij twee kappen van lantaarnpalen hadden ontvreemd. Op het politiebureau is tegen het kwartet proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen waarschijnlijk instemmen met een schikking, bestaande uit een boete en een schadevergoeding. Het viertal keerde huiswaarts na een feestje op de Witbreuksweg. Van hun gastheren en -dames hadden ze twaalf glazen meegenomen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.