Inteelt

| Redactie

De universitaire inteelt tiert welig de laatste jaren. Studenten promoveren bij de vakgroep waar ze afstudeerden en blijven vervolgens jarenlang als wetenschappelijk medewerker hangen. Geen gezonde situatie. Vers bloed doet moet. Vandaar dat minister Ritzen eist dat vanaf volgend jaar 70 procent van de aio's van buiten de instelling komt. In Delft zijn ze daar echter niet blij mee. Daar blijven ze

De universitaire inteelt tiert welig de laatste jaren. Studenten promoveren bij de vakgroep waar ze afstudeerden en blijven vervolgens jarenlang als wetenschappelijk medewerker hangen. Geen gezonde situatie. Vers bloed doet moet. Vandaar dat minister Ritzen eist dat vanaf volgend jaar 70 procent van de aio's van buiten de instelling komt.

In Delft zijn ze daar echter niet blij mee. Daar blijven ze het liefste dicht bij huis. Al moeten hoogleraren tegenwoordig - tot hun intense verdriet - vaak 'heel Nederland' afbellen om een geschikte kandidaat te vinden, zoals een professor van de faculteit Scheikundige Technologie en Materiaalkunde vorige week tegen universiteitsblad Delta zei. Een prof van Elektrotechniek heeft niks op met het zoeken van aoi's over de grens. 'Wat betekent een negen in Siberië?' Op kleinere schaal ziet hij hetzelfde probleem voor aio's uit Twente of Eindhoven. 'Je kent de mensen niet. Het niveau is dan moeilijk te doorgronden. Als je iemand van de TU hebt weet je al wat je krijgt.'

De TU Delft. Is dat niet die universiteit waar studenten het traagste studeren, zo bleek uit deze week gepubliceerde cijfers van de VSNU en het CBS? En hing de studieduur niet sterk samen met de motivatie? Eigenlijk niet vreemd wanneer je bedenkt dat studenten daar les krijgen van leraren die al moe worden als ze 'heel Nederland' moeten afbellen en als klap op de vuurpijl Twente en Eindhoven met Siberië vergelijken.

Duivel

Studenten doen aan sex. Logisch natuurlijk. Zet grote aantallen jonge mensen in de kracht van hun leven bij elkaar en er zal absoluut wat moois opbloeien. Studeren is vooral leuk dankzij de randverschijnselen. Bij studentenmagazine SUM weten ze dat ook en dus hield het blad een enquête over hoe, hoe vaak, waar, met wie en met of zonder.

Opmerkelijk was dat het blad concludeerde dat de aidscampagnes zijn aangeslagen. De helft van de studenten zonder vaste partner gebruikt nu condooms. Ruim tien jaar geleden was dat van de totale bevolking slechts 11 procent. Een betere conclusie zou zijn geweest dat de helft van de studenten nog steeds te dom is om voor de duivel te dansen, die vrijen nog steeds zonder condoom.

Hoe zit het met de UT'ers? Doen zij het het vaakst in bed, op de keukentafel of in de badkamer? Hoe zorgen ze dat er geen kleine UT'ertjes bij komen? En mogen zij voor de duivel dansen?

Daarover geeft de enquête geen uitsluitsel. Studenten in Enschede doen namelijk niet aan enquêtes. De redactie van SUM heeft uit Enschede geen enkele inzending mogen ontvangen. Nada. Nul. Studenten hier lullen er niet over, maar doen gewoon. Ondernemende studenten op een ondernemende universiteit hebben helemaal geen tijd voor het invullen van ellenlange vragenlijsten. Dat laten ze waarschijnlijk liever over aan Delftenaren. Zouden die in bed ook traag zijn?

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.