Osdorp Posse
Negerprinsjes
Delft heeft een Studentenraad. Vorige week vonden de verkiezingen plaats. Oras kreeg 60 procent van de stemmen, AAG de rest. Van de ruim twaalfeneenhalfduizend studenten bracht slechts 30 procent zijn stem uit. Oras had een oude streekvervoerbus geregeld om studenten te vervoeren tussen de grote studentencomplexen en de universiteit. De chauffeur: 'We begonnen om half elf. Komen we bij zo'n studentenflat aan, ligt iedereen nog in bed. Dat vond ik wel frappant. Dus het verhaal dat je je studie niet in vijf jaar kunt halen, geloof ik niet meer.' Arjan (TN) heeft gestemd omdat hij dacht dat er een bepaalde 'drempel' gehaald moest worden. Dat was altijd zo, maar is niet meer: 'Oh. Dan had ik dus niet hoeven gaan.' Aan de verkiezingen voor een Ondernemingsraad zullen op 8 oktober minstens zeven groeperingen om 21 zetels strijden. De drie U-raadspartijen en vier vakbonden versnipperen de macht liever dan dat ze samenwerken.
In Delta bovendien aandacht voor een boek over twee negerprinsjes in het Delft van begin vorige eeuw. De hoofdpersonen hebben echt bestaan. Kwasi en Kwame worden in de studentenwereld volledig geaccepteerd. De burgerij blijft echter xenofoob. Met de prinsjes loopt het slecht af. Kwame keert terug naar Afrika om de troon te bestijgen, maar blijkt niet welkom. Hij pleegt zelfmoord. De carrière van Kwasi wordt geblokkeerd door de minister van Koloniën.
U-raad op zijn gat
De UvA heeft eindelijk een raad van toezicht. Voorzitter wordt Kees Spaan, directeur bij uitgeverij Wegener. Meest bekende lid is Ed van Thijn. Een ander bestuursorgaan, de U-raad, is ondertussen op zijn gat komen te liggen. De fractie Progressief Personeel is twee weken geleden uit de raad gestapt uit onvrede met de houding van het college van bestuur. Dat trekt zich volgens de fractie in de aanloop naar een nieuwe medezeggenschapsstructuur niks meer aan van de mening van de U-raad. De studentenfractie kan zich vinden in de kritiek van PP. Een vroegtijdig einde van de raadwordt niet uitgesloten, aldus Folia.
Zuipen & zooien
Leidse eerstejaars die minstens de helft van het aantal studiepunten halen, krijgen een subsidie van maximaal honderd gulden op het lidmaatschap van een studentenvereniging. Dit opmerkelijke voorstel heeft rector Wagenaar gedaan aan de besturen van de Leidse studentenverenigingen. De universiteit voert komend studiejaar een bindend studieadvies in. Eerstejaars die minder dan 21 punten halen moeten vertrekken. De verenigingen vreesden dat de nieuwe studenten het daardoor massaal zouden laten afweten. Minerva, de Leidse trots, zag het ledental de afgelopen vijf jaar toch al dalen van 3.400 naar 2.200. Vorig jaar leed de vereniging zelfs een verlies van 265 duizend gulden. Inmiddels is er gebedeld onder reünisten. Ook schreef het Collegium een plan getiteld 'Minerva 2000'. De vereniging wil de banden met universiteit en arbeidsmarkt aanhalen maar tegelijkertijd vasthouden aan de traditie. 'Zuipen' en 'zooien' mogen niet verloren gaan.
Mystery Tour
Ook het Eindhovense college van bestuur is lief voor studentenverenigingen. Het CvB had voor meer dan honderdzestig studenten van 64 verenigingen een Mystery Tour georganiseerd. Het voltallige college van decanen ging eveneens mee naar Maastricht. Doel was overleg en een informele kennismaking. 's Ochtends werd er gepraat, 's middags ontspannen. Zowel tijdens de heen- als de terugreis werd er onderling druk geïntegreerd, schrijft de reporter. 'En de zon maakte de Mystery Tour bij tijd en wijle helemaal magical.'
Cursor wijdt ook uit over het nieuwe scheikundegebouw. Momenteel is de verhuizing naar de nieuwbouw in volle gang. Het blijkt echter een gebouw met losse eindjes. Oorspronkelijk was het alleen als laboratorium bedoeld. Maar door allerlei verwikkelingen zijn er nu toch collegezalen en kantoren in ondergebracht. Voor de bibliotheek was geen plaats meer, die zit nu bij werktuigbouw. Maar het ergste is het ontbreken van een kantine. Wel telt de nieuwbouw een aantal 'socio-corners', maar die zijn volstrekt niet berekend op grote aantalen studenten. En: 'Bovendien blijken de tafels niet berekend te zijn op stevig leunen; een aantal zijn er al afgebroken.'