'Pruimentijd' voor kamerverhuur

| Redactie

Een spandoek 'huisgenoot gezocht', fraai geïllustreerde affiches, wervende advertentieteksten. Gouden tijden zijn het, voor wie een (nieuwe) kamer zoekt. Nog nooit was het aanbod zo groot. Pruimentijd is het, vertelt Rob van Huize Klein Schuttersveld. Zandvoort in de winter. Overal 'kamers vrij'. Posters leverden nauwelijks reacties op. Vandaar dat spandoek 'Huisgenoot gezocht' aan het statige her

Een spandoek 'huisgenoot gezocht', fraai geïllustreerde affiches, wervende advertentieteksten. Gouden tijden zijn het, voor wie een (nieuwe) kamer zoekt. Nog nooit was het aanbod zo groot.

Pruimentijd is het, vertelt Rob van Huize Klein Schuttersveld. Zandvoort in de winter. Overal 'kamers vrij'. Posters leverden nauwelijks reacties op. Vandaar dat spandoek 'Huisgenoot gezocht' aan het statige herenhuis op de Hengelosestraat 86, ideaal gelegen tussen stad en UT. Voor drie huisgenoten moesten opvolgers worden gezocht. Het spandoek heeft gewerkt. Klein Schuttersveld is voorzien.

Het Witte Huis, tussen kanaal en spoorlijn, nog steeds niet. Al sinds half februari adverteren de bewoners in het UT-Nieuws, op de prikborden in de UT-gebouwen en in supermarkten. Per week bellen twee, drie belangstellenden. De helft haakt al af als ze horen dat de kamer, hoewel slechts 255 gulden, 'maar' 12 m2 is. Bij wat uiteindelijk toch langskomt zit niks geschikts. Laatst kwam er een meisje langs dat net uit huis was gezet door haar ouders. Nee dus.

Binnenkort, vertelt Wilco, sturen de bewoners maar eens een brief naar de huisbaas. Want nu draaien ze met zijn vieren op voor de huur van vijf. Dat scheelt ruim zestig gulden in de maand. En wat zouden ze verder nog kunnen proberen om aan een nieuwe huisgenoot te komen?

Het is niet voor alle studentenhuizen zo moeilijk. Een 'superkamer', 35 m2 voor vierhonderd gulden in de Emmastraat, is gauw gevuld. Maar minder aantrekkelijke kamers staan leeg en blijven leeg.

Nu is de situatie voor kamerzoekenden in Enschede en Hengelo nooit zo dramatisch geweest als in andere studentensteden. Wanhopige kamerzoekenden die vijfhonderd gulden bieden voor een 'gouden tip' zijn in Twente onbekend. Zeker in deze tijd van het jaar, een deel van de eerstejaars is alweer vertrokken, anderen zijn op stage of afgestudeerd, zit de kamermarkt zelfs een tikkeltje ruim in zijn jasje.

Standaard komen vanaf het voorjaar tot september steeds meer kamers leeg te staan in de campusflats van de Stichting Studentenhuisvesting Drienerlo (SSHD). Sinds 1990 ligt de leegstand in de eerste drie maanden van het jaar rond de 4 procent. Vorig jaar steeg dat percentage tot 5,5 procent. Dit jaar is het cijfer niet helemaal representatief, omdat wegens de renovatie verschillende complexen onbewoonbaar zijn. Maar ruwweg ligt het percentage in dezelfde hoge orde-grootte als vorig jaar.

Verhuurders in de stad bevestigen de toenemende leegstand. 'De verhuur van onze flat aan de Hengelosestraat gaat uiterst moeizaam', stelt Jan Salverda, hoofd afdeling woondiensten van de Woningstichting Eigen Haard. 'Voor het eerst kampen wij met leegstand', vertelt directeur Ruud Mittendorff van de Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT). De stichting verhuurt zo'n duizend eenheden, hoofdzakelijk kwalitatief goede kamers tussen de drie- en vierhonderd gulden in de binnenstad. Sinds eind vorig jaar staan er vijftien tot twintig kamers drie, vier maanden leeg omdat er domweg geen nieuwe huurders zijn.

Hij schat dat 80 procent van zijn huurders student is. Dat verklaart meteen waarom de vraag afneemt. Want dankzij de lagere instroom en de beperkte studieduur wonen er steeds minder studenten in Twente. Aan de Hogeschool Enschede daalde het aantal inschrijvingen van tienduizend begin jaren negentig tot negenduizend nu. De UT telt dit jaar duizend studenten minder dan in 1994.

Aan de andere kant is het kameraanbod toegenomen, stelt Diane Hemstra van de SSHD. Woningcorporaties en particulieren hebben zich de afgelopen jaren met enthousiasme op de markt gestort. Voor de student is die toegenomen concurrentie uiteraard gunstig, tenminste, zolang je niet mee hoeft tebetalen aan de leegstaande kamer in huis. Want dan kun je beter verhuizen. Nog even en nieuwe huurders krijgen een beloning toe.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.