Salarisverhoging
Ontslagen
Vijfentwintig personeelsleden dreigen door een reorganisatie bij de faculteit Economie van de Universiteit van Amsterdam op straat te komen te staan. Het faculteitsbestuur is met het plan gekomen omdat er een tekort van negen miljoen gulden lijkt te ontstaan in het jaar 2001. De faculteitsraad heeft zich vierkant tegen de plannen uitgesproken, aldus Folia. De reorganisatie zou gekoppeld moeten worden aan vernieuwing van onderwijs en onderzoek. Het bestuur wil, zoals afgesproken met het college van bestuur, onder meer een hoogleraar internationale financiële economie aanstellen alsmede drie hoofddocenten. Alleen door een reorganisatie met gedwongen ontslagen zijn deze plannen betaalbaar. Ondanks de negatieve reactie van de faculteitsraad houdt de faculteitsdirecteur vast aan zijn plannen: 'De faculteit moet reorganiseren om te overleven. Als we niet vernieuwen houden we een verschraalde en inflexibele faculteit over. Dat is de dood in de pot.' Goed gaat het overigens al jarenlang niet met de Amsterdamse economen. Ze kampen met dalende studentenaantallen en een vergrijzend personeelsbestand. Als klap op de vuurpijl kregen ze van een visitatiecommissie ruim een jaar geleden een onvoldoende.
Word
Ook de Erasmus Universiteit waagt de sprong naar modernere tijden. Het vertrouwde WordPerfect maakt plaats voor MS-Office van Microsoft. Ander MS-Dos toepassingen moeten eveneens het veld ruimen voor de programma's van computertycoon Bill Gates. Alle nieuwe applicaties zullen draaien onder het nog in te voeren Windows95 besturingssysteem. Overigens laat de sprong nog wel een tijdje op zich wachten. Pas in juni van volgend jaar moeten alle oudere softwarepakketten zijn verdwenen. Tot die tijd worden ze op het netwerk gedoogd. Gebruikers hoeven zich tijdens de overgangsperiode overigens geen zorgen te maken volgens Quod Novum. Ze krijgen begeleiding.
Hard werken
Rechtendocenten in Groningen vinden dat ze te hard moeten werken, meldt UK. Te veel van hun werktijd gaat op aan onderwijs, en college geven vinden zij lichamelijk zwaar. Plezier hebben ze echter wel in hun arbeid. Dit staat in het rapport 'Meesters onder druk, werkdruk en werkbelasting'. Het is een onderzoek van de arbo- en milieudienst, in opdracht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Een ruime meerderheid vindt dat de hoge onderwijslast tenkoste gaat van de tijd die docenten aan onderzoek kunnen besteden. Bijna twee van de drie rechtendocenten heeft een achterstand in het werk. Het geven van hoorcolleges is volgens de rechtendocenten zwaar. Tweederde voelt zich na drie uur hoorcollege 'erg moe'. De helft heeft meer dan een uur nodig zich te herstellen. Ten slotte blijkt ook dat de docenten niet tevreden zijn over de collegezalen. Ze klagen over lawaai, slechte ventilatie en een gebrekkige akoestiek.
Temponorm
Het aantal temponormslachtoffers aan de KU Nijmegen is gering, schrijft KU Nieuws. Van ruim zeven procent van de Nijmeegse studenten werd vorig jaar de beurs in een lening omgezet. Dat is twee keer zoveel als het jaar daarvoor, maar vijf procent minder dan het landelijke gemiddelde. De verschillen per opleiding zijn groot. Informatica, sociologie en Nederlands recht spannen de kroon. De in totaal 995 Nijmeegse studenten voor wie vorig jaar de drempel te hoog was, leverden de schatkist 4,7 miljoen gulden op. Het gemiddelde leenbedrag waarmee de temponormslachtoffers nu worden geconfronteerd bedraagt ruim 4.700 gulden. Uit een eerdere studie blijkt dat het leeuwendeel van de 'slachtoffers' gewoon verder gaat met zijn studie.
Weerbericht
Leidse informatici gaan zich toeleggen op weersverwachtingen. In samenwerking met de NOS en het KNMI gaan we het weerbericht van de toekomst ontwerpen. Niet alleen zullen ze met verbeterde rekenmethodes komen om lokale weersvoorspellingen nauwkeuriger te maken, ook zullen ze zich toeleggen op een totaal andere presentatie van het weerbericht op de televisie. De weerman of -vrouw voor het veredelde schoolbord is immers niet meer van deze tijd, citeert Mare een docent. De informatici willen een virtuele studio, zodat kijkers de weerman virtueel op het Vrijthof in Maastricht zien staan. Daar vertelt hij vervolgens hoe het weer er voor de volgende dag in Limburg uit zal zien. Wat de kijker wordt gepresenteerd moet overeen komen met wat ze zien als ze naar buiten kijken. Die flitsende presentatie moet wel hand in hand gaan met verbeterde voorspellingen. Verder vooruit kijken in de toekomst is echter nauwelijks mogelijk, maar de toegenomen rekenkracht van de nieuwste computers maakt in principe wel lokaal gedetailleerde voorspellingen mogelijk.