Er moet tenminste één vrouw lid worden van de raden van toezicht die elke universiteit binnenkort krijgt. Dat zei minister Ritzen deze week in de Eerste Kamer bij de behandeling van de nieuwe wet op de bestuursstructuur. Die wet, de MUB, werd aangenomen.
De paarse fracties in de Eerste Kamer hielpen de wet op de modernisering van de universitaire bestuursorganisatie afgelopen dinsdag, 18 februari, aan een ruime meerderheid. De wet geeft colleges van bestuur meer te zeggen en ontneemt gekozen raden een deel van hun bevoegdheden. Universiteiten kunnen er ook voor kiezen die raden te vervangen door een ondernemingsraad.
Ook schrijft de wet voor dat elke universiteit een raad van toezicht krijgt die tussen de minister en de universiteit komt te staan. Die raden kregen drie tot vijf leden. Minstens één daarvan moet vrouw zijn, vindt Ritzen. Op aandringen van Groen Links-senator J.A. Schoondergang zegde hij toe zich daarvoor 'maximaal in te zetten'. De minister benoemt de leden van de raad van toezicht zelf.
Minister Ritzen beloofde dat de nieuwe wet binnen vier jaar na de invoering geëvalueerd zal worden. Daarop drongen met name D66 en PvdA aan. PvdA-woordvoerster G. Lycklama à Nijeholt had de vrees uitgesproken dat de wet 'slechte bestuurders te veel ruimte' zou geven. Een evaluatie moet daarom duidelijk maken wat de universiteiten doen met de vrijheden die de MUB
hun geeft.
Van de paarse woordvoerders was D66-senator J.F. Glastra van Loon het meest lovend over de nieuwe wet, die hij 'redelijk evenwichtig' noemde. De fracties van VVD en PvdA hadden meer bedenkingen, maar ook zij waren het erover eens dat de huidige - volgens VVD'er Ginjaar 'zompige' - structuur moet verdwijnen.
Van de drie paarse fracties zal volgende week alleen PvdA-senator A. Grewel - die jarenlang voorzitter is geweest van de universiteitsraad aan de Universiteit van Amsterdam - de wet niet steunen. De MUB kan daarmee rekenen op ten minste 43 van de 75 stemmen.