Wil je weten hoe het werkt? Nou, heel eenvoudig. Als ik eenmaal duizend gulden inleg, krijg ik van drie mensen duizend gulden terug. Die mensen op hun beurt ontvangen dan ook elk van drie mensen weer duizend gulden, enzovoort, totdat we allemaal ons startkapitaal hebben vermeerderd. Tot zover lijkt het inderdaad wat op de kettingbrief. Dus, zo zeggen de deskundigen, iedere volgende ronde zal het aantal deelnemers moeten verdrievoudigen, en dus gaat het fout als er meer deelnemers nodig zijn dan dat er mensen zijn. Want, zo beweren de deskundigen, het aantal mensen is eindig.
Nou, het aantal mensen mag honderd keer eindig zijn, voor het piramidespel maakt dat niet uit. Want als ik mijn geld heb verdrievoudigd, wat doe ik dan met dat geld? Op de bank zetten? Ik kijk wel uit! Nee, ik stop het onmiddellijk terug in de piramide, want die heeft zojuist bewezen de beste investering te zijn. Alle deelnemers doen dat. Want als je eenmaal zo'n fantastische strategie te pakken hebt, dan laat je die niet meer los.
In feite zouden we het spel ook met z'n tweeën kunnen spelen. Ik geef jou honderd gulden en jij geeft mij die weer terug. Herhalen we dit honderd keer, dan hebben we elk tienduizend gulden verdiend. En daarvoor hebben we dan alleen maar dankjewel hoeven zeggen. Mooier kan het toch niet! In feite is dit de soort van economische activiteit waar alle moderne economen op uit zijn. Een eindeloze economische groei zonder die zo vreselijk milieuverziekende consumptie - een bloeiende economie zonder verbruik van duurzame hulpbronnen. Ja, het piramidespel had nog door de bejaarde Tinbergen zèlf bedacht kunnen zijn.
De critici hebben op één punt gelijk. Zodra de deelnemers hun geld eruit beginnen te halen, zakt het hele systeem als een plumpudding in elkaar. Maar dat bewijst alleen maar dat voor een gezonde economie een rotsvast geloof belangrijker is dan een fundamenteel wetenschappelijke economische theorie. En dat verklaart meteen waarom er zoveel protestants-christelijken aan het piramidespel deelnemen. Wij hebben het sterkste geloof. Wij laten ons niet misleiden door theorieën over de eindigheid der mensheid. Dat zijn ideeën van de duivel. Maar wij weten wel beter. Wij hebben God. En God is oneindig.