Overloon, Vlissingen, Castricum, Nuland, Waddinxveen: vanuit alle windstreken kwamen vorige week scholieren een kijkje nemen op de UT. Al dan niet in gezelschap van vader en/of moeder liet men zich voorlichten over potentiële studies en natuurlijk werd ook op de campus rondgekeken.
De voorlichtingsdagen zijn bedoeld voor scholieren uit de bovenbouw van het VWO en voor HBO-studenten. Het aantal 4-VWO'ers lag hoger dan vorig jaar. De trend is waarneembaar dat scholieren zich steeds eerder beginnen te oriënteren op hun opleidingsmogelijkheden. Doordat het moment waarop de studiekeuze definitief wordt bepaald tegelijk steeds later in het schooljaar komt te liggen, wordt de oriëntatieperiode nog langer.
'Bovendien merk ik dat de scholieren steeds kritischer worden,' zegt TN-studievoorlichter Dave Blank. 'Ik krijg erg veel vragen, en scholieren hebben ook meer aandacht voor de kwaliteit van de opleiding.' Andere voorlichters denken daar - geconfronteerd met ouders die voor zoon- of dochterlief de vragen formuleren - nog wel eens anders over.
Geneeskunde
Ruime belangstelling was er voor de nieuwe studiestromen aan de UT. De afstudeervariant Veiligheidsstudies van de faculteit Bestuurskunde trok veel geïnteresseerden. Ook de nieuwe Geneeskundestroom van Technologie & Management mocht zich in warme belangstelling verheugen, al bereikte informatie hierover de bezoekers pas enkele dagen van te voren.
Overigens organiseren BSK, T&M en Toegepaste Onderwijskunde 19 april aparte voorlichtingsdagen voor de maatschappijwetenschappelijke opleidingen. De verwachting is dat deze extra dagen in een behoefte voorzien. Ze geven de faculteiten meer mogelijkheden om zich als maatschappijwetenschappelijke faculteit te profileren. Inhoudelijk zullen ze dan ook verschillen van de voorlichtingsdagen zoals die vorige week werden georganiseerd.
Met de huidige formule is overigens getuige de vele positieve reacties niets mis. Een inventarisatierondje leert dat met name het goed gestroomlijnde programma, de ontspannen sfeer, de bosrijke omgeving en de campus aspecten zijn die de UT in de ogen van bezoekers meerwaarde geven.
'In Groningen moesten we zelf de bus betalen en kregen we ook geen lunch aangeboden', vertelt een VWO-scholier. Een andere VWO-er is opgevallen dat de campusvoorlichtingsfilm die in het Amphitheater wordt vertoond verouderd is. 'Er wordt nog steeds informatie gegeven over de dienstplicht terwijl die al lang is afgeschaft', aldus de alerte scholier.
Rondleiding
De bezoekers kunnen zich op de voorlichtingsdag na een kop koffie melden in de Agora, waar zij in groepjes worden verdeeld voor een rondleiding over de campus. Boven zit de studiedecaan Jan Melief voor de individuele vragen. Hij heeft het behoorlijk druk. 'Vaak zijn het de ouders die met vragen komen over de financiën, maar ook vragen over mogelijkheden voor gehandicapten en andere individuele omstandigheden komen voor.'
Melief benadrukt dat het voor de beeldvorming bij scholieren goed zou zijnals zij een dag zouden kunnen 'meelopen' met een student. Dat geeft toch net weer even een ander beeld van een opleiding. 'Een aantal faculteiten biedt die mogelijkheid al, maar eigenlijk zou dat UT-beleid moeten worden.' Melief weet zich gesteund door studievoorlichtingscoördinator Hans Lammertink: 'De kracht ervan ligt in de individuele benadering.' Al laat hij de organisatie ervan graag over aan de faculteiten.
Een van de faculteiten die niet aan 'meelopen' doen is Werktuigbouwkunde. 'Onze voorlichting is goed en voldoende,' aldus voorlichter P.E. van Riesen. 'Het is goed om de studenten gewoon te laten studeren. Bovendien hebben we onze handen vol aan al die voorlichtingsdagen, meisjesdagen en beurzen.' Van Riesen wil graag kwijt dat hij niet blij is met de tijd die voor de middagvoorlichting is vrijgemaakt. 'Ik kan m'n bezoekers 's middags geen volwaardig programma meer aanbieden. Dat is erg jammer, want voor veel geïnteresseerden is de belangstelling voor de tweede studie die gekozen wordt niet minder dan voor de eerste.'
Snel
Groepsgewijs krijgen bezoekers een campusrondleiding. Zo worden de Vrijhof, de campuswoningen, de sportfaciliteiten en de Bastille bezocht. Martin Colenbrander van de Stichting Studentenhuisvesting had heel wat vragen te beantwoorden. Hij raadde iedereen aan zich snel in te schrijven voor een campusflat. Wie verder dan anderhalf uur reizen van de UT woont komt als eerste in aanmerking, maar binnen die groep is het wie het eerst komt, het eerst maalt. 'En wat is nou vijftien gulden inschrijfgeld?'
Mogelijk hebben de zaterdag-bezoekers in het sportcentrum raar opgekeken. Daar liepen overal verklede studenten rond. Het wemelde er van Batmans en Heidi's. Het is de vraag of het meteen duidelijk was dat het hier het Harambix-volleybaltoernooi betrof waar men van mee mocht genieten.