Kennisland Euregio-beurs Rusland-forum

| Redactie

Kennisland Nederlands onderzoek gaat niet alleen over landbouw of watertechniek. En het is hoog tijd dat men dat ook in India, Japan en Hongarije te weten komt. Met die opdracht is deze week een voorlichtingscampagne gestart over de 'veelzijdigheid' van 'Nederland kennisland'. Nieuw is een elektronisch uithangbord op Internet, waar 250 bedrijven en instituten zich aanbieden voor internationale sam

Kennisland

Nederlands onderzoek gaat niet alleen over landbouw of watertechniek. En het is hoog tijd dat men dat ook in India, Japan en Hongarije te weten komt.

Met die opdracht is deze week een voorlichtingscampagne gestart over de 'veelzijdigheid' van 'Nederland kennisland'. Nieuw is een elektronisch uithangbord op Internet, waar 250 bedrijven en instituten zich aanbieden voor internationale samenwerking. De campagne is een initiatief van minister Ritzen en vier van zijn collega's.

Op de Internet-site vindt de onderzoeker uit Tombouctou of Kyoto allereerst een uitgebreid essay over The Netherlands. U weet wel, dat kleine dichtbevolkte landje dat bekend is van klompen en molens. Maar: er is zoveel meer! Zo hebben de Nederlanders een 'internationale blik', en: zijn er 'in dit vlakke landschap geen obstakels die het zicht belemmeren en de geest afleiden.'

Praktisch op de homepage is vooral de - op alfabet, trefwoord en thema ontsloten - informatie over de 250 instituten die graag willen samenwerken. Zowel bedrijven (van Akzo tot X-flow) als een groot aantal onderzoeksscholen zijn er te vinden. Volledigheid is niet nagestreefd. Zo zitten DSM en de onderzoeksschool ethiek kennelijk wél te springen om internationale contacten, maar de Koninklijke Shell niet.

Met een strakke eindredactie is de vrijheid van deelnemende instellingen streng beperkt. Van het Biocentrum in Amsterdam tot het chips-instituut Dimes in Delft, alle informatie wordt volgens hetzelfde stramien aangeboden. En een van de aardigste mogelijkheden van Internet, de hyperlink naar eigen pagina's met nog meer informatie, is achterwege gelaten.

Overigens komt er ook een papieren voorlichtingsactie. Er worden brochures verspreid in negen landen. De ambassades moeten zorgen dat de informatie bij de juiste 'beslissers' belandt. Die kunnen dan worden doorverwezen naar het Nationaal Steunpunt Nederland Kennisland. En zo moet Nederland weer een woordje mee gaan spreken op de internationale kennismarkt.

Euregio-beurs

De Nederlands-Duitse Stedendriehoek Enschede/Hengelo-Münster-Osnabrück presenteert zich op 18 en 19 februari gezamenlijk op de Euregio Business 1997. Op deze beurs in de Expohal in Hengelo doen gemeenten, bedrijven, universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen uit het Euregio-grensgebied hun ondernemende activiteiten uit de doeken.

Een van de deelnemers aan de gezamenlijke stand van de Nederlands-Duitse Stedendriehoek op de Euregio Business 1997 is de Universiteit Twente. Daarnaast brengen ook de Hogeschool Enschede, de Westfälische Wilhelms-Universität Münster, de Universität Osnabrück, de Fachhochschule Münster en de Fachhochschule Osnabrück er hun projecten onder de aandacht.

De UT presenteert het Milieu Initiatief Twente (MIT). Het samen met de Technologie Kring Twente en het Bedrijfstechnologisch Centrum ontwikkelde MIT bemiddelt tussen vraag en aanbod op de milieumarkt door bedrijven met een milieuprobleem in contact te brengen met milieubedrijven die mogelijk een oplossing in de aanbieding hebben. Eventueel subsidieert het MIT een haalbaarheidsonderzoek. Het mes snijdt zo aan twee kanten.

De Hogeschool Enschede staat op de beurs met een microbiologische reinigingstechniek voor afvalwater, een nieuw beleidsinstrument waarmee bedrijven hun milieu-performance kunnen verbeteren en een speciale 'checklist', een methode om afvalproductie in aannemersbedrijven te reduceren.

De Stedendriehoek Enschede/Hengelo-Münster-Osnabrück, opgericht in 1989, wil op basis van de bestaande historische, wetenschappelijke en culturele banden komen tot een 'binnen-Europese regio' die zich als aantrekkelijk internationaal vestigingsgebied moet gaan profileren. Wetenschappelijke kennis dient als katalysator voor versterking van de samenwerking.

Rusland-forum

Postcommunistisch Rusland maakt roerige tijden door: het land ziet zich geplaatst voor tal van nieuwe kansen, bijvoorbeeld op het vlak van internationale samenwerking, maar wordt ook geconfronteerd met bedreigingen als de politieke instabiliteit en de georganiseerde misdaad. Die kansen en bedreigingen staan centraal op een forummidag over Rusland die het Twents Werknet voor Europese Bestuurskunde op 14 januari organiseert.

Forumthema's zijn de Russische geschiedenis, het dagelijks leven, de georganiseerde misdaad, de rol van cultuur in internationale samenwerking en de Fins-Russische betrekkingen. Een van de sprekers is Vladislav Grekhov, manager internationale zaken van Kostomoeksja, een stad in de autonome deelrepubliek Karelië direct aan de grens met Finland.

Kostomoeksja werd in 1980 gesticht als een 'vriendschapsproject' van de toenmalige Sovjet-president Brezjnev en zijn Finse collega Kekkonen. Vanwege de intensieve contacten met het aangrenzende Finse Kuhmo kan Kostomoeksja volgens Grekhov gelden als een goed voorbeeld van de mogelijkheden van grensoverschrijdende samenwerking met Rusland.

Het Twents Werknet voor Europese Bestuurskunde (TWEB) is een samenwerkingsverband van stafleden, studenten en afgestudeerden in de Europese bestuurskunde aan de UT. Het TWEB wil het onderzoek op dit terrein bevorderen. De voertaal op de forumbijeenkomst is Engels.

Datum: vrijdag 14 februari. Tijd: 14.00 uur. Plaats: TW-RC A-101.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.