De Emancipatiewerkgroep van de SRD heeft dertien verschillende posters over de campus verspreid. De posters, ondertekend door HoBiHe (Homo Bi Hetero) hebben, met teksten als 'Ik zie geen flikker door al die vooroordelen', een Loesje-achtig karakter. De hele maand februari worden de posters verspreid.
De bedoeling van de actie is dat studenten meer openheid ontwikkelen over de thema's homo- en biseksualiteit. Hoewel homoseksualiteit op de campus wel is geaccepteerd, blijft de drempel om er voor uit te komen groot, zegt Maarten Ottens (SRD). 'Zulke drempels moeten maar eens weggewerkt worden. Dat geldt ook voor de nog altijd bestaande negatieve opvattingen over homoseksualiteit.'
De activiteiten die de Emancipatiewerkgroep deze maand ontplooit zijn uitdrukkelijk bedoeld voor iedereen (vandaar de aanduiding HoBiHe). De SRD heeft het niet willen laten bij posters en een politiek café, maar draait in samenwerking met het Campusfilmhuis een aantal films rondom homoseksualiteit.
Het humoristische en ontroerende The Wedding Banquet van Ang Lee gaat over de botsing tussen twee culturen (de Amerikaanse en de Taiwanese) die verschillend denken over homoseksualiteit. The Times of Harvey Milk is een indrukwekkende documentaire van Robert Epstein over de eerste openlijke homoseksueel die in de VS een politieke functie bekleedde. Milk, gemeenteraadslid in San Francisco, werd door een tegenstander vermoord, wat hem tot een martelaar van de homobeweging maakte. De film kreeg in 1984 een Oscar voor de beste documentaire.
Kunstminnaar
In Fresa y Chocolate schetst de Cubaanse regisseur Tomás Gutiérrez Alea een duidelijk beeld van de maatschappij. De homoseksuele kunstminnaar Diego is een anti-communistische intellectueel. Hij probeert het aan te leggen met David, een oprechte, maar naïeve student, die het als communist zijn taak acht Diego's gangen na te gaan. De twee tegenpolen worden prachtig neergezet, en terecht won deze film in 1994 een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.
Tenslotte Love and Human Remains van Denys Arcand, een zwarte komedie over de wanhopige zoektocht naar relaties in de onzekere, snelle jaren negentig. David, een biseksueel, is liefhebber van de vluchtige relatie. Zijn ex-vriendin, met wie hij nog samenwoont, heeft daar moeite mee. Zij wil het wel eens met een vrouw aanleggen, maar durft nog niet zo goed.
De films worden in de Vestingbar gedraaid. Aansluitend is er een 'HoBiHe-café', met in ieder geval twee keer een band.Swoon treedt 13 februari op, Snikkeldrift volgt op 27 februari. Het Politiek Café, waarvoor de voorbereidingen nog in volle gang zijn, is voor eind februari gepland en heeft als thema biseksualiteit.
Homofilms: The Wedding Banquet (6 februari), The Times of Harvey Milk (13 februari), Fresa y Chocolate (20 februari), Love and Human Remains (27 februari). Plaats: Vestingbar. Aanvang 20.15 uur, entree f 6,-/f 4,- (met kortingskaart).
The Wedding Banquet