Verbrandingsonderzoek gebundeld

| Redactie

Naarmate de mensheid meer van haar eindige voorraden fossiele brandstoffen verbrandt en de schadelijke milieueffecten ervan duidelijker zijn, worden zuinige, schone en veilige verbrandingsprocessen interessanter. STW start donderdag 30 januari een nieuw technologieprogramma over Schone en Zuinige Verbranding. Dat gebeurt tijdens een internationaale symposium over gasverbranding dat dan aan de TU Eindhoven wordt gehouden.

Het STW-programma, dat een looptijd heeft van vijf jaar, stimuleert nauwe samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven op het gebied van onderzoek naar zuinige en schone verbranding. Voor de komende jaren is daarmee in totaal 18 miljoen gulden gemoeid. STW en de universiteiten dragen elk 8 miljoen bij. Het bedrijfsleven (waaronder grote concerns als AKZO, DSM, Esso, Shell en Gasunie) financiert de rest.

Binnen het programma zijn deelprojecten gepland met onderzoek naar emissies bij LPG-verbranding, modellering van 'voorgemengde turbulente vlammen', laserdiagnostiek van het verbrandingsproces in dieselmotoren, verbranding en vergassing van poederkool voor elektriciteitsopwekking, en nieuwe simulatie- en lasermeettechnieken voor verbrandingsprocessen.

Eén deelproject wordt geleid door prof.dr.ir. K. Westerterp van de vakgroep Proceskunde en Industriele Processen (CT). Dit project is gericht op het beschrijven van de zogenaamde 'vlamfrontuitbreiding' (deflagratie) in stromende, brandende gasmengsels. Daarmee kunnen installaties voor zulke verbrandingsprocessen efficiënter en veiliger ontworpen worden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.