Stofzuigen

| Redactie

Duitsland gaat de belasting verlagen. Het toptarief gaat er van 53 naar 39 procent. De laagste schijf zakt er van 25,9 naar 15 procent. Onze eigen Tweede Kamer wil ook graag de lasten verlichten. Het tarief van de onderste schijf zou van 37,3 omlaag moeten naar 36,3 procent. Ziet u het verschil? In Nederland blijft het priegelen achter de komma. Maar de grap is: in beide landen praten parlementariërs met eenzelfde gewichtdoenerij over de gevolgen van de ingreep voor de begroting en over het heilzame effect op de koopkracht en daarmee op de werkgelegenheid.

Ik zie het tafereeltje bij het volgende overleg van de Europese ministers van financiën al voor me. Voorzitter Gerrit Zalm, helemaal in zijn rol van 'Nederland - gidsland', die dan zo terloops tegen zijn Duitse collega opmerkt: 'Zeg Theo, wat hoor ik, jullie gaan de belasting verlagen? Waus joh. Ja, zijn wij ook mee bezig. 't Is echt een banenmachine die je daarmee op gang brengt. Ach, by the way, had je onze werkgelegenheidscijfers over het afgelopen jaar al gezien?' En Waigel die dan z'n best moet doen om z'n gezicht in de plooi te houden. Bij de minste glimlach zou hij weer van grootduitse arrogantie worden beticht.

Het verhaal klopt. Een verlaging van de belastingdruk leidt tot meer koopkracht. Maar voor u nu naar de dealer snelt om alvast een nieuwe auto uit te zoeken, is het misschien verstandig om eerst even uit te rekenen om welk bedrag het hier gaat. Als u de hele eerste schijf vol aangeeft, dan levert de voorgestelde tariefverlaging u een voordeel op van 459 gulden en zestig cent per jaar. Daar kunt u geen auto voor kopen. Hooguit een kinderzitje, wat op zich weer slecht is voor de werkgelegenheid van de baby-sit.

Externe factoren hebben een groter effect op de economie dan gericht overheidsgepriegel. De rente is in korte tijd met 4 procentpunten gedaald. Met een schuld van een ton houdt u zo jaarlijks 4000 gulden extra in de portemonnee. Dat scheelt. Maar het totale effect is nog groter. Want mede door de lage rente is de woningprijs de laatste jaren fors gestegen. En een hogere waarde betekent meer hypotheekruimte. Uit een recent onderzoek bleek dat de huidige groei in de werkgelegenheid voor driekwart kan worden toegeschreven aan de gestegen huizenprijzen. En daar had Melkert niets mee te maken.

Als de woningprijzen stijgen van 120 naar 160 duizend gulden, dan heeft dat hetzelfde effect als een belastingverlaging van 40 naar 30 procent. Vergelijk je de voorgestelde belastingverlaging met een stijging van de huizenprijs, dan praat je in termen van even de boel opruimen voor de potentiële kopers komen kijken. Ramen lappen en stofzuigen, verder reikt de invloed van de Nederlandse overheid niet. Hoog tijd dat we voor onze promotie in het buitenland Mien Dobbelsteen gaan inzetten op de plek van wijlen Frau Antje.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.