Het organiserende comité lijkt er haast naar te streven Jan Cremer tijdens het festival nog centraler te plaatsen dan deze zelf deed in de titel van zijn beroemdste boek, Ik Jan Cremer. Zelfs de - uiteraard door Jan Cremer samengestelde en uitgekozen - Hongaars-Twents-Saksische maaltijden die op zaterdagavond op de Oude Markt genuttigd kunnen worden, gaan gebukt onder de noemer 'culinair Jan Cremer eetfestijn'. En uiteraard spelen de Tröckener Kecks tijdens de maaltijd ook het door Cremer geschreven 'de ballade van de boer'.
Het verhaal van Jan Cremer lijkt op dat van de putjesschepper die directeur van een multinational wordt. Jan Cremer komt uit een Enschedese 'achterstandswijk' en wordt een groot kunstenaar. Cremer is tegenwoordig te vinden in de Provence of Toscane, en anders in Amsterdam, New York of Parijs. Tijdens de expositie van het grafische werk van Cremer hangen doeken in het Stadhuis van Enschede, die door middel van een gesloten bieding verkocht zullen worden. De opbrengst gaat naar het Jan Cremer fonds, dat zich ten doel stelt kinderen en jongeren uit de Enschedese volksbuurten Acaciaplantsoen en Pathmos een betere leefomgeving en toekomst te bieden. Burgemeester Mans is voorzitter van het fonds, terwijl Cremer zelf als adviseur optreedt.
Cremer heeft in meer dan veertig jaar schilderen een groot oeuvre opgebouwd. Zijn werk is tot en met 11 oktober te zien in Concordia (waar tevens fotografisch werk hangt), Twentse Schouwburg, Muziekcentrum, Kunstcentrum M17, Rijksmuseum en Stadhuis. Volgende week zaterdag vindt om half twaalf de opening plaats in het Stadhuis door burgemeester Mans, waarna er een rondwandeling is langs de werken van Cremer. Om twee uur is er in het Muziekcentrum het seizoensopeningsconcert van het Orkest van het Oosten onder leiding van Jaap van Zweden. Simultaan met de opvoering van een stuk van Willem Mengelberg wordt een film gedraaid waarin Cremer met de muziek als inspiratie een groot schilderij maakt. Om 16.00 uur start in de Grote Kerk een literaire middag waar naast Cremer onder anderen de literatoren Gerrit Komrij en Martin van Amerongen aan zullen deelnemen. Na het eetfestijn en een besloten voorstelling speelt om negen uur 's avonds de met Cremer bevriende Golden Earring in het Muziekcentrum.
Verder heeft het publiek tweemaal de kans de muzikale komedie 'Na regen...' te zien, waarvan de tekst van de hand van Cremer komt. Toneelgroep 'Het Twentsche Ros' speelt het stuk in Concordia. Voor reserveringen voor het hele Jan Cremer Festival kunt u terecht bij Concordia (4311098) en Twentse Schouwburg/Muziekcentrum (vanaf 1 september, 4858500).