Kennis, kennis, kennis. Iedereen heeft het tegenwoordig over kennis. Dus ook het jaarlijkse AEGEE-congres, deze keer door de afdeling Enschede georganiseerd, ging over de kennissamenleving.
Ruim honderdvijftig studenten uit elf verschillende Europese landen delibereerden de afgelopen dagen op de UT over kennis in Europa, het menselijke gezicht van kennisintensieve bedrijven en de samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen... op het gebied van kennis.
Kernpunt van het vijfdaagse congres was: de samenleving raakt steeds geïntegreerder. Traditionele culturele, geologische, fysische en andere grenzen vervagen. De wereld om ons heen krimpt langzaam ineen tot een global village. Die overigens wel aanzienlijk complexer is dan de overzichtelijk georganiseerde samenleving waar onze ouders en grootouders gewoon waren in te leven.
Een belangrijk kenmerk van de global village is de enorme hoeveelheid informatie die op ons af komt. Informatie die we moeten selecteren en op waarde moeten schatten voordat we die vervolgens relevant kunnen toepassen. Niet iedereen beschikt over de juiste tools om efficiënt met kennis en informatie om te gaan. Met als gevolg dat locale geruchten vaak meer aandacht krijgen dan indrukwekkende global knowledge.
Met effectief kennis-management, lerende organisaties, duale studie- en werk trajecten, kennistransfers en medewerkers die een leven lang leren, kunnen alle informatiestromen op de juiste manier beheert en gebruikt worden.
Houd je de informatiestroom niet onder controle dan kan stress ontstaan. Negatieve stress is volgens organisatietrainer Bakker onder andere te herkennen aan extra moeheid, verminderde weerstand, maag- en darmklachten, afname van de frustratietolerantie, depressies en een negatieve kijk op de wereld. 'Alleen mensen met veel zelfkennis zijn in staat hun leven, en dus eventuele stress, goed te managen', zo vertelde Bakker tijdens de workshop stressmanagement in a new context. Want alleen als je diep slaapt heb je geen stress. Ieder mens heeft namelijk spanning nodig om in actie te komen. En iedere gebeurtenis roept ook een zekere mate van stress op. Pas zodra mensen de hoeveelheid stress boven een bepaalde grens laten komen, verandert positieve stress in negatief stress.
Door bewust met je eigen innerlijke strijd om te gaan, door je sterke en zwakke punten te onderkennen, en te onderzoeken waarom je reageert zoals je reageert, leer je jezelf en anderen beter kennen. Zelfkennis is de sleutel tot zelfmanagement', aldus Bakker.
Organisaties die in de toekomst willen overleven hebben daarom volgens Bakker mensen nodig die zichzelf onder alle omstandigheden onder controle hebben, die creatief met de uitdagingen waar ze mee geconfronteerd worden om kunnen gaan.