Universiteiten en hogescholen lichten hun studenten niet goed voor over wat er van hen gevraagd wordt in het onderwijs en bij tentamens. Dat zegt de Inspectie van het Onderwijs.
De eisen die aan studenten gesteld worden, moeten per opleiding zijn vastgelegd in een zogeheten `onderwijs- en examenreglement' (OER). De Onderwijsinspectie onderzocht 177 van zulke reglementen, 112 van hbo-studies en 65 van universitaire studies.
Geen enkel OER voldoet aan alle vereisten die de wet eraan stelt, ontdekte de inspectie. Uit sommige reglementen wordt niet duidelijk hoeveel uur er voor elk vak moet worden uitgetrokken. In andere ontbreekt informatie over de methode van tentamens afnemen. Weer andere leggen niet precies vast wat er van een scriptie verwacht wordt.
De hogescholen krijgen van de inspectie te horen dat ze een rommeltje maken van hun reglementen. Vaak zijn er zelfs binnen één hogeschool al grote verschillen. De universiteiten hebben dat beter gedaan: die hebben gezamenlijk een modelreglement opgesteld dat per opleiding uitgewerkt kan worden.
Over de inhoud van het universitaire model is de inspectie minder te spreken. Daaraan wordt in veel te vage termen vastgelegd wat studenten aan het eind van hun opleiding moeten weten en kunnen, schrijft de inspectie.
De inspectie klaagt ook over de ontoegankelijkheid van de reglementen. Studenten moeten vaak onnodig veel moeite doen om een exemplaar te pakken te krijgen. Het zou beter zijn om ze gewoon volledig in de studiegids af te drukken, vindt de inspectie.