DVE zingt Requiem van Mozart

| Redactie

DVE bestaat 25 jaar. Het koor, waar zowel studenten, medewerkers als enkele mensen van buiten de UT lid van zijn, viert het vijfde lustrum op gepaste wijze. Niet alleen is het muzikale programma met werken van Pergolesi en Mozart van hoog niveau, speelt DVE niet alleen in de Vrijhof maar ook in de grote zaal van het Muziekcentrum, in Utrecht en in Münster, bovendien heeft het koor door een gelukkig toeval de beschikking over een semi-professioneel orkest.

Vijf jaar geleden pakte DVE tijdens het vierde lustrum ook al flink uit door het totaaltheater 'Dioclesian' op poten te zetten. Hoogtepunt was toen de opvoering van dit stuk in de Kleine Zaal van de Twentse Schouwburg. Bij het vijfde lustrum geen theater, hoewel voor de voorstelling in de Vrijhof een 'muziekvertelling' is ingelast. Dat de 'Alte Philharmonie Münster' bij dit concert meespeelt is een buitenkansje voor DVE. Via de provincie Overijssel hoorde DVE dat het Duitse orkest op zoek was naar een Nederlands koor, om op die manier een flinke Euregio-subsidie binnen te halen. Extra voordeel is dat de vijftig zangers van DVE hierdoor gemakkelijk een keer in Münster kunnen optreden. De vijftig zangers van DVE, dat inmiddels al tien jaar met verve gedirigeerd wordt door Valentijn Smit, worden voor deze gelegenheid aangevuld met vier jonge solisten, die vaak hoge ogen gooien op nationale concoursen en ook meedoen met grote producties als de Phantom.

Het programma bestaat voor de pauze uit het 'Laudate Pueri' van Giovanni Battista Pergolesi en de 'Maurerische Trauermusik' van Wofgang Amadeus Mozart. Het stuk van Pergolesi is volgens Esther Klaassen van DVE 'heel pittig'. Het bijzondere aan het stuk van Mozart zijn de muziekinstrumenten. Er wordt onder andere gespeeld op twee bassethoorns, waarvan er in heel Europa maar vier schijnen te zijn.

Na de pauze zingt DVE het beroemde Requiem van Mozart. Mozart, die in de zomer van 1791 van een onbekende de opdracht kreeg een dodenmis te schrijven, leed zelf aan een nierkwaal. Hoe langer hij aan het Requiem werkte, hoe meer hij ervan overtuigd raakte dat hij het voor zichzelf schreef. Toen Mozart stierf, had hij het Requiem op zijn schoot liggen, terwijl hij de paukenpartij mompelde. Dit klinkt misschien dramatisch, maar ligt in ieder geval heel wat dichter bij de waarheid dan de versie waarin Mozart vergiftigd wordt door zijn zogenaamde vijand Salieri. Salieri heeft de vergiftiging weliswaar bekend op zijn sterfbed, maar verkeerde toen ook in staat van zware dementie. Het Requiem is na Mozarts dood voltooid door zijn leerling Süßmayr. Ondanks de dramatische omstandigheden waarin Mozart zijn Requiem schreef, is het geen somber stuk, maar juist vurig en vol energie, zoals wel vaker bij Mozart.

DVE speelt zijn lustrumconcert zondag 10 mei om 15.30 uur in de Grote Zaal van het Muziekcentrum Enschede, entree f 20/f 15 (CJP, Pas 56) en woensdag 13 mei om 20.30 uur in De Vrijhof, entree f 10/f6 (CJP,CK). Bij het concert in de Vrijhof is ereen muziekvertelling door Peter van der Hoogt waardoor het Laudate Pueri van Pergolesi vervalt.

Jan Willem van Poortvliet

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.