De vraag is hoe de wereld er de volgende eeuw zal uitzien

| Redactie

Wes, Wim Kok, Jan Pronk en Katja Schuurman. Ze zijn er allemaal aanstaande zaterdag in Amsterdam op het Move Your World festival. Tanja Gonggrijp, derdejaars Bestuurskunde-studente, zit in de organisatie van dit grote project. Jongeren laten discussiëren over internationale samenwerking is het belangrijkste doel. 'Iemand zei laatst tegen me: jongeren willen helmaal niet over internationale samenwerking praten. Ze praten veel liever over drugs en seks. Maar praten over drugs, is hartstikke internationaal. Als er iets grensoverschrijdend is, is het de hele drugshandel!.

Move Your World is een landelijk jongerendebat over internationale samenwerking. De centrale vraag is hoe -volgens de jongeren- de wereld er in de 21e eeuw uit zal zien volgens jongeren. Minister Pronk van Ontwikkelingsamenwerking biedt ondersteuning. 'We hebben bewust gekozen voor het onderwerp internationale samenwerking en niet voor ontwikkelingssamenwerking. We willen niemand iets opdragen, maar juist samen praten over de mogelijkheden en ook ervaringen uitwisselen met buitenlandse jongeren. Dus niet zomaar geld geven aan een ontwikkelingsland, maar de inwoners leren hoe ze het land kunnen bewerken,' aldus Gonggrijp.

De BSK-studente reageerde op een advertentie in een universiteitsblad. 'Het leek me hartstikke leuk. Je twee dagen per week met de organisatie van zo iets groots bezig houden. Het bleef alleen niet bij twee dagen per week. Ik ben er nu bijna elke dag mee bezig.'%

Gonggrijp organiseert overal in Nederland zogenaamde fast-talks, discussies door tieners over allerlei maatschappelijke onderwerpen. Plaats van handeling: Mc Donalds restaurants. 'Mc Donalds is geen sponsor, maar een groot multicultureel bedrijf waar veel jongeren komen. De drempel is laag. Je loopt eerder bij Mc Donalds binnen dan een schouwburg. Ik vind het een goede plek voor deze debatten. Ik ben overal geweest. Den Helder, Hengelo, Groningen, Roermond, noem maar op. Meestal worden dit soort activiteiten in de randstad georganiseerd, maar deze debatten waren ook te bezoeken in alle uithoeken,' vertelt Gonggrijp enthousiast. Ze is net terug uit Eindhoven, waar zij over Worldbeats heeft gepraat. Zaterdag mag zij de resultaten van alle discussies uitreiken aan minister Pronk. Een hele eer.

Het hele project is in een hele korte tijd opgezet. Haar eerste werkdag was 1 december in het gebouw van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Ze was direct al druk met onderhandelen met Mc Donalds. Daarna moest zij ruchtbaarheid geven aan het project en in contact proberen te komen met jongeren. 'Via jeugdraden, buurtcentra en verenigingen heb ik geprobeerd veel jongeren te ontmoeten. Ik moest ze enthousiast maken. Af en toe was dat best moeilijk, maar ook leuk. Daarnaast moest ik een bekende Nederlander voor elk debat uitnodigen. De eerste keer was dat wel eng. Ik moest Arnold Vanderlijden even opbellen om te vragen of hij het debat in Roermond wilde leiden, maar het lukte,' vertelt Gonggrijp trots.

Nog even en haar werk zit erop. Zaterdag is haar laatste dag. 'Ik heb dit trimester helemaal niks kunnen doen. Ik loop nog steeds redelijk nominaal, dus ik kan het me wel permitteren. Mee helpen aan zo'n groot project is een hele ervaring. Met een heleboel vrijwilligers ben je hard aan het werk er iets moois van te maken. Als het dan ook lukt, geeft dat wel een kick. Daar heb ik wel wat studievertraging voor over,' aldus Tanja.

Studenten die willen kennismaken met de onbegrensde mogelijkheden van de wereld, met de zes miljard buren, kunnen een bezoekje wagen aan Amsterdam, aanstaande zaterdag, van 12.00 tot 0.5.00 uur de volgende morgen. De Melkweg, de Balie, het Barlaeus Lyceum, Paradiso, koffieshop Bulldog en het Leidse Plein zijn de places to be. Gratis. En met een beetje geluk loop je Katja Schuurman ook nog tegen het lijf!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.