De SRD heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van de tijdelijke geschillencommissie over het beroepschrift tegen de gedeelde medezeggenschapstructuur. Het beroep wordt gesteund door de U-raad. Ook COP, CaBaal en de koepels van sport-, studie-, cultuur- en gezelligheidsverenigingen hebben het ondertekend.
Dat de SRD in beroep is gegaan komt niet geheel als verrassing. Direct na de uitspraak van de geschillencommissie toonde het bestuur zich al bezorgd over de mogelijke precedentwerking die deze voor medezeggenschapsorganen op universiteiten zou kunnen hebben.
Het beroepschrift van U-raad en SRD is door de tijdelijke geschillencommissie slechts 'marginaal' getoetst. De commissie heeft alleen gekeken naar de procedure die aan de besluitvorming door het college van bestuur is voorafgegaan.
Aan de inhoud van het geschil waagde zij zich nauwelijks. Als dit uitgangspunt regel wordt, is de toetsing van geschillen die instemming van medezeggenschapsraden betreffen weinig waard, vreest de SRD. Het gaat hen in het beroep vooral om dit principe en niet meer alleen om de aanvechting van de gedeelde medezeggenschapstructuur (aparte raden voor studenten en medewerkers).
De ondersteuning van het hoger beroep door de U-raad is onverwacht. Eerder kondigde voorzitter Nico van Eck aan dat de raad een nieuwe gang naar de rechtbank niet zinvol achtte. Hij is die mening ook nu nog toegedaan. 'De sop is de kool niet waard. Ik verwacht dat de uitspraak negatief zal zijn en ik vind de zaak niet belangrijk genoeg om er dan zo veel tijd in te stoppen. Bovendien heb ik het college als raadsvoorzitter beloofd dat we zouden stoppen. Daar houd ik mij aan.'
KPS-fractievoorzitter Kees Eijkel bevestigt dat de afweging tussen stoppen en doorgaan een heel moeilijke is geweest. 'We moesten kiezen tussen twee kwaden. De belofte aan het college woog zwaar. Maar het probleem dat de SRD signaleert is groot.'