Ronald Plasterk, publicist en hoogleraar moleculaire biologie, en Hub Zwart, directeur van het Centrum voor Ethiek van de Katholieke Universiteit Nijmegen, zullen zaterdag de degens kruisen in het Debat aan de Markt over gentechnologie. Sinds het succesvolle klonen van het schaap Dolly wordt de discussie over gentechnologie steeds feller. Plasterk, onder meer columnist in Intermediair, haalt de laatste tijd ongenadig uit naar ethici en filosofen die waarschuwen voor de gevaren van bijvoorbeeld het klonen. Zaterdag verdedigt hij de stelling dat het jammer zou zijn als de beloften van de gentechnologie gefnuikt zouden worden door 'ethici die zich vervelen'. Zijn opponent zal terughoudendheid bepleiten ten opzichte van al te enthousiaste onderzoekers die de natuur menen te kunnen beheersen.
Het Debat aan de Markt vindt plaats op zaterdag 24 januari van 16.15 uur tot 18.15 uur in Concordia aan de Oude Markt in Enschede. Toegang: f 5,-/f1,- (CJP, collegekaart)
Ministers openen topinstituut
De ministers Wijers, Ritzen en Van Aartsen zullen woensdag 11 februari het Telematica Instituut, voorheen Telematica Research Center, openen. Dit technologische topinstituut verenigt een aantal gerenommeerde wetenschappelijke groepen. In het bestuur zitten vooraanstaande bedrijven als IBM, KPN, Lucent Technologies, ING en Rabofacet. Het onderzoek, gericht op de combinatie van telecommunicatie en informatica, wordt betaald door de overheid en de participerende bedrijven. De officiële opening vindt plaats in het Muziekcentrum in Enschede om 14.30 uur. Na de openingstoespraken van de ministers wordt in een aantal presentaties, discussies en interviews een beeld gegeven van de impact die telematica heeft op het bedrijfsleven.
Onderwijs in Engels minder effectief
Volgens onderzoekers van de TU Delft is onderwijs in het Engels voor Nederlandse toehoorders minder effectief. Dit schrijft Observant. De onderzoekers baseren zich op twee experimenten waarbij één groep studenten college kreeg in het Nederlands en een andere groep hetzelfde verhaal, door dezelfde docent, in het Engels werd voorgeschoteld. Na afloop maakten de toehoorders een test. Het geconstateerde verschil in leerresultaten is aanzienlijk. Is het gemiddelde van de studenten die het college in het Nederlands volgden een zeven, dan scoort de groep die les kreeg in het Engels een 6,1. Overigens wordt gesteld dat het effect in een reeks van colleges waarschijnlijk minder negatief zal zijn. Studenten zouden dan compensatiegedrag gaan vertonen door zich beter voor te bereiden en harder te werken.